

Ženšen pětilistý (Gynostemma) - listy
Říká se mu sice „nepravý ženšen“, nicméně si s pravým v ničem nezadá. Ženšen pětilistý je bylina mimořádně populární, a to jak v místě svého původu, tak i jinde na světě. Byli to právě Číňané, kteří objevili jeho účinky srovnatelné s účinky pravého ženšenu. Na rozdíl od něj je však cenově dostupnější a pěstuje se ve větším množství. Listy Gynostemmy jsou zdrojem aminokyselin, vitaminů a minerálních látek zajišťujících svým vyznavačům svěžest a vitalitu.
Složení
Ženšen 100%Nálev a chuť čaje
Ženšen pětilistý chutná po zalití horkou vodou velmi jemně, nasládle a mírně travnatě. Nápoj má světle žlutou barvu a popíjí se velmi dobře.
Původ čaje
Sušené listy ženšenu pětilistého (Gynostemma pentaphyllum) začali jako první hojně užívat lidé v Číně. Právě tam popínavá bylina původně rostla. Botanikové ji řadí do čeledi tykvovité (k lufě, okurce či tykvi). Jde o rostlinu přežívající velmi nízké teploty, které nejsou ničím výjimečným v horských oblastech jižní Číny, Japonska nebo Thajska. Tam všude má takzvaná bylina nesmrtelnosti vynikající pověst a je jednou z nejpoužívanějších. Ženšen pětilistý rozhodně nepřehlédnete. Dorůstá až 150 centimetrů, má velmi výrazně zelené, zubaté listy a kvete bílými květy.
Listy této populární byliny bývají sklízeny celé, rolníci z nich ovšem odstraňují většinu stonků. Materiál za velmi přísných podmínek jemně nařežou a suší. Výsledkem jsou drobné zelené kudrlinky jako v případě tohoto čaje. Další z možností zpracování je svinování listů do malých kuliček.
Pravidelné a dlouhodobé popíjení čaje z Gynostemmy přináší pozitivní účinky v mnoha směrech. Zároveň se také může stát příjemným rituálem v uspěchané době. Podobně jako zelené čaje, také ženšen pětilistý lze připravit mnoha způsoby. Klasickým zalitím lístků horkou vodou, přípravou druhého nálevu, zchlazením nálevu v lednici nebo metodou Kung Fu Cha.
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinu zalijte vodou o teplotě 90 °C, v poměru čajová lžička na 250 ml vody.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je cca 3-5 minuta (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























26. 6.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

GINKGO LISTY - bylina

KOTVIČNÍK NAŤ (Tribulus Terrestris) - bylina
