

ZLATÉ MLÉKO KURKUMA BIO - prášek
Ke kurkumě jsme přidali kokosové mléko, kokosový cukr, skořici a zázvor - všechno v BIO kvalitě a v poměru, díky kterému budete výslednou směs milovat. Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj, populární díky obsahu řady účinných látek přispívajících k přirozené obranyschopnosti a napomáhajících normální funkci nervové soustavy. Hodí se pro rychlý začátek dne i jeho klidné zakončení.
Složení
Kokosové mléko BIO, Kurkuma BIO 24%, Kokosový cukr BIO, Skořice BIO, Zázvor BIONálev a chuť čaje
Zlaté mléko kurkuma BIO obarví nápoj, ve kterém ho rozmícháte, krásnou, jasně oranžovou barvou. Kromě toho ho samozřejmě obohatí o chuť, která je příjemně nasládlá, kokosově skořicová, v podtónu lehce nahořklá. A projeví se v ní špetka zázvoru – dodá příjemnou pikantnost.
Původ čaje
Proč se tato směs jmenuje Zlaté mléko, je víc než jasné. Její barva skutečně připomíná zlaté sluneční paprsky. Když přijde do kontaktu s potravinami, předá jim svou „zlatou barvu“ v okamžiku. A mléko? Skutečně ho obsahuje. Sušené kokosové BIO mléko v chuti rozhodně poznáte. Tak si pojďme říct, proč byste měli Zlaté mléko ochutnat a ideálně zařadit do svých každodenních rituálů.
Jeho základem je totiž kurkuma, takzvaný indický šafrán, koření vyrobené sušením a rozemletím oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Jde o trvalku dorůstající do jednoho metru výšky, s oválnými listy a žlutobílými květy. Kurkumovník roste především v Indii, pěstován je ale i v Číně, Indonésii, na Srí Lance nebo v Peru.
Mnohem zajímavější než jak vypadá jeho nadzemní část je, k čemu je využívána část podzemní. Jak jsme zmínili, jde o zdužnatělý kořenový oddenek. Má žlutou až žlutooranžovou barvu a typické „kurkumové“ aroma. Díky schopnosti kurkumy obarvit téměř cokoli, s čím přijde do styku, se samozřejmě využívala (a zřídka ještě také využívá) coby barvivo. Dělo se tak dokonce mnohem dřív, než lidé přišli na to, že obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a může se uplatnit také ke kulinářským i léčebným účelům.
První dochovaná informace o kurkumě je stará víc než 5 tisíc let. Výhody konzumace kurkumy odhalili jako první zřejmě Indové, od nich se zvěsti o jejích schopnostech rozšířily do Číny, z ní pak do Evropy a dál. Zmínku o kurkumě si do svého deníku zaznamenal i mořeplavec Marco Polo a přirovnal ji k evropskému šafránu.
Nejzásadnější složkou kurkumy je kurkumin (oddenek ale obsahuje i éterické oleje, jejichž složkami jsou třeba sabinen a felandren, nebo škrob). Jde o látku s vysokým antioxidačním potenciálem, která byla podrobena mnoha studiím a výzkumům. Vyplývá z nich například, že pomáhá udržet optimální hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňuje schopnost těla bránit se zánětům a infekcím, přispívá k udržení normální činnosti mozku.
Je dobré vědět, že kurkumin do krevního oběhu přechází poměrně špatně, proto je vhodné kombinovat kurkumu s pepřem (v něm obsažený piperin zvyšuje absorpci kurkuminu) a také s potravinami bohatými na tuky, ve kterých je kurkumin rozpustný.
Doporučená denní dávka kurkumy je 1-3 gramy, konzumaci by se měly vyhnout těhotné ženy a osoby užívající léky snižující srážlivost krve, nebo léky určené pro diabetiky.
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
Návod na přípravu
- Zlaté mléko BIO rozmíchejte v horkém mléce nebo vodě v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl tekutiny.
- Přidejte trošku medu, nechejte zchladit na příjemnou teplotu a popíjejte.




















Energetická hodnota: | 0 kcal / 0 kJ |
Tuky: | 0,5 g |
z toho nasycených: | 0,1 g |
Sacharidy: | 0,5 g |
z toho cukry: | 0,1 g |
Bílkoviny: | 0,5 g |
Sůl: | 0,01 g |
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KRÉMOVÁ MALINA - ovocný čaj

MASALA CHAI - černý čaj
