ČERVENÝ POMERANČ - lapacho
Nálev čistého Lapacha má vůni hořkosladkou v závěru s vanilkovým závěrem. A teď si představte, že jsme k němu přimíchali červené pomeranče. Rázem je na světě nálev s ještě atraktivnější vůní a barvou ještě sytější. Chcete další důvody, proč vyzkoušet nálev z Lapacha? Jmenujme tedy alespoň příznivý vliv na psychiku.
Složení
Lapacho Matto Grosso, Pomerančová kůra 1%, Pomerančový granulát 1%, Aroma přírodníNálev Lapacha
Lapacho Červený pomeranč má po uvaření žlutooranžovou barvu. Velmi příjemnou pomerančovou vůni, v níž převažují tóny svěžích pomerančů podkreslené vanilkou.
Původ Lapacha
Možná by vás to nenapadlo, ale strom, ze kterého Lapacho pochází, patří k velmi dekorativním okrasám mnoha zahrad a parků. Kvete totiž úchvatnými trubkovitými květy v nejrůznějších odstínech růžové barvy. V angličtině ho najdete pod názvem „Trumpet tree“. Botanikové mu ale přisoudili jméno o poznání méně romantické – Tabebuia impetiginosa.
Jeho původ musíme hledat v tropických deštných pralesích Latinské Ameriky, konkrétně v severní části Argentiny, v Paraguayi (tam se dokonce stal národním stromem), Mexiku a Brazílii. O popularitu se postaraly místní kmeny indiánů, které kůru Lapacha využívaly k přípravě nálevů. Takzvaná etnická medicína ho uplatňovala jako všeobecné tonikum a adaptogen.
Tabebuia impetiginosa dorůstá 15-30 metrů, listy jsou řapíkaté s jemně pilovitými okraji. Stromy mají hnědavě šedou kůru, která je tvrdá a špatně se loupe. Na jižní polokouli kvetou mezi červencem a zářím, na severní (například v Indii) od prosince do ledna. Dřevo příjemně nažloutlé barvy je odolné povětrnostním vlivům, proto se používá jak k výrobě nábytku, tak ve stavebnictví.
Manuaky ale samozřejmě víc než cokoli jiného zajímá vnitřní kůra tohoto interesantního stromu. Je potřeba ji odebírat velmi jemně, aby sklizeň strom nepoškodila. Pro tento účel jsou vybírány stromy staré více než 40 let, sklizeň může být prováděna maximálně dvakrát ročně. Jakmile je vnitřní kůra oddělena, je potřeba ji vysušit a rozmělnit na drobnější vlákna.
Abyste se neochudili o unikátní účinky, připravujte Lapacho vždy ve skleněných, porcelánových nebo nerezových nádobách. Nikdy by nemělo přijít do kontraktu s hliníkem!
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Návod na přípravu
Lapacho se musí pět minut povařit a pak asi dvacet minut louhovat.
Lapacho je zpracováno v potravinářském standardu, avšak dle vyhlášky č.58/2018 Sb nesmí být použita jako potravina. Lapacho prodáváme pouze jako surovinu k přípravě nálevu k vnějšímu použití.
Energetická hodnota: | 4 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasycených: | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.1 g |
z toho cukry: | 0.1 g |
Bílkoviny: | 0.1 g |
Sůl: | 0.01 g |
14. 2.