

CHINA GABALONG BIO - oolong
Gabalong je skutečnou raritou. Žádný jiný čaj není fermentován v prostředí syceném dusíkem, žádný neobsahuje tolik kyseliny gama-aminomáselné a žádný nechutná po karamelu a čokoládě. Dejte si šálek neuvěřitelně lahodného a zároveň kondici upevňujícího čaje. Nálev má úžasnou zlatooranžovou barvu, vůně je příjemně nasládlá. China Gabalong BIO se vám bude líbit po všech stránkách.
Složení
Oolong 100%Nálev a chuť čaje
V chuti China Gabalong BIO najdete čokoládu a karamel i jemný natrpklý ocásek. Působí však velmi harmonicky a svěže. Tento oolong dává nálev skutečně krásné barvy, těšit se můžete na sytě oranžové až oranžovo zlatavé tóny.
Původ čaje
Kdo už o čajích něco ví, tomu provincii Fujian představovat nemusíme. Kdo nemá o starodávné a vzácnými čaji proslavené části Číny páru, pro toho na začátek pár slov: Fujian se nachází na jihovýchodním pobřeží Číny, mírně zasahuje i do východní části ostrova Tchaj-wan. Celé území ale spravuje Čínská lidová republika. Provincie je řazena mezi kulturně a lingvisticky nejrozmanitější. Také geografie ukazuje na pestrost - tradičně se o Fujianu mluví jako o území „osmi dílů hor, jednoho dílu vody a jednoho dílu polí“. Přeneseně to znamená, že jde o oblast kopcovitou, vodou bohatě zásobovanou z potoků, řek i vodopádů a zaměřenou na pěstování zemědělských produktů. Subtropické klima s mírnými zimami nahrává produkci rýže, sladkých brambor, ječmene, pšenice, cukrové třtiny a samozřejmě čaje.
Za raritními vlastnostmi tohoto čaje je potřeba hledat jak pěstování keřů v režimu ekologického zemědělství, tak ruční sklizeň lístků čajovníků čínských (Camellia sinensis)a zejména postup jejich zpracování. Po naškubání se čaj nechává 10-14 hodin fermentovat při zvýšené koncentraci dusíku. Důvod? Zabránit v listech oxidaci enzymů a zároveň zvýšit produkci kyseliny gama-aminomáselné (GABA). Protože China Gabalong BIO je čaj typu oolong, není fermentace úplná, dosahuje jen 20-70 procent. Takzvaná GABA má podstatný vliv na fungování nervové soustavy, proto je její přítomnost v čaji tolik žádoucí. Wikipedie uvádí, že „Hraje důležitou roli při regulaci excitability neuronů v CNS. U člověka je GABA přímo odpovědná za regulaci svalového tonu... také reguluje růst embryonálních a nervových kmenových buněk“. Podle všeho se tato látka zároveň podílí na mírnění stresu, zlepšení spánku a snížení vysokého krevního tlaku.
Na speciální postup přišel japonský vědec Thushida Torijo, ředitel Food Function Division, National Food Research Institute, pracovník národního institutu pro výzkum čaje, ministerstva zemědělství, lesnictví a rybolovu. Rodák z prefektury Iwate zkoumal v čajovém výzkumném ústavu Ministerstva zemědělství, lesnictví a rybářství vztah mezi metabolismem a kvalitou složek čaje. V roce 1984 začal s kolegy vyvíjet čaj bohatý na GABA. T. Torijo se svým týmem totiž zjistil, že GABA se v zeleném čaji hromadí po 6-10 hodinách bez přístupu kyslíku, který je nahrazen dusíkem. Po dalších experimentech došli k poznání, že GABA za těchto podmínek vzniká jak v čaji zeleném, tak černém i oolongu. Koncem 80. let minulého století se čaje s vysokým obsahem kyseliny gama-aminomáselné dostaly na trh a staly se mimořádně populární. Má to ale jeden háček: Jaké množství GABA bude čaj obsahovat, záleží na kvalitě lístků a čase, po který je vystaven působení dusíku. Například jako „GABA oolongy“ se smí prodávat jen ty čaje, které obsahují více než 150 mg kyseliny ve 100 gramech čaje.
Aby byly informace o zdravotních výhodách tohoto čaje kompletní, dodejme, že kromě kyseliny GABA je zároveň také bohatý na antioxidanty. Kromě jiného chrání srdečně-cévní systém a pomáhají organismu v prevenci řady onemocnění.
Konzumace čaje není pro obyvatele Fujianu pouhým způsobem, jak zahnat žízeň nebo se zbavit některých zdravotních obtíží. Je pro ně způsobem života, návratem k přírodě, ztělesněním touhy po čistotě a jednoduchosti. Mnoho slavných místních čajů je proto připravováno metodou Gong Fu Cha, rituálem přinášejícím klid a naprosté uvolnění mysli. Také čaj China Gabalong BIO můžete tímto způsobem přichystat. Dočkáte se zážitku opravdu povznášejícího.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Oolong zalijte vodou o teplotě 80-90 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























20. 6.
25. 4.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

OOLONG TIE KUAN YIN, Železná bohyně milosrdenství

CHINA MILKY OOLONG PREMIUM
