

CHINA KEKECHA - žlutý čaj
Že jste o žlutém čaji nikdy neslyšeli? Není divu. I v jeho domovině se jedná o nesmírně vzácný druh částečně fermentovaného čaje. Kvůli jeho dokonalé chuti si jej v Číně hýčkají, a tak se do světa dostane jen nepatrný zlomek. Kekecha je skutečný zážitek, který se nedá připodobnit k žádnému jinému čaji, a my jsme velice potěšeni, že můžeme tuto raritu nabídnout.
Složení
Žlutý čaj Kekecha 100%Nálev a chuť čaje
Barva připomínající zářivé lány obilí s měděnými odlesky a chuť, která si Vás podmaní svou sladkou měkkostí a lehkými tóny ovoce a ořechů.
Původ čaje
Nejlidnatější provincie Čínské lidové republiky Guandong je regionem mnoha podob. Od téměř tropického podnebí v blízkosti Jihočínského moře po chladné oblasti kolem mohutných pohoří. Právě rozmanité klima a celoroční dostatek vláhy přispívá k tomu, že odsud pochází jedny z nejznámějších a nejlepších čajů.
Pravda, Kekecha mezi nejznámější patřit nebude, ale to jen proto, že si ji Číňané střeží jako svůj poklad a jen neradi ji pouští za hranice. Složitost výroby a vytříbená chuť z ní dělá natolik exkluzivní čaj, že po dlouhé období bylo její pití privilegiem buddhistických mnichů.
Dnes si ji sice již může dopřát kdokoliv, ale významným limitem je právě omezené množství vyprodukované ročně. U žlutého čaje totiž není problémem pěstování či sběr pupenů a listů, jak tomu bývá u jiných druhů. Náročnost přichází až při jejich zpracování. A zde je nutný opravdový čajový mistr s mnohaletou zkušeností a precizní znalostí procesu.
I přes velký nástup mechanizace v čajovém průmyslu, hraje u žlutých čajů stále hlavní a nepostradatelnou roli člověk. Během Men Chuan, jak se výrobě říká, se čerstvě sklizené lístky zahřejí ve velkých pánvích a poté se zakryjí speciálním koberečkem či se přenesou do uzavřených plechových nádob. Dochází tím k tzv. žloutnutí, kdy takto “dušený” čaj do sebe po dobu několika hodin znovu absorbuje vlastní aromatické látky.
Zkušený mistr celou proceduru pečlivě sleduje a nařizuje, jak dlouho mají být lístky zakryty i kolikrát se má tento krok opakovat. Zastavení oxidace v ten pravý okamžik je zde totiž to nejdůležitější. Jen tak lze získat pravý žlutý čaj té nejvyšší jakosti, který Vás naprosto okouzlí a díky velice nízkému obsahu teinu zároveň nepřipraví o sladký spánek.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Žlutý čaj nasypte v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2dl. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Žlutý čaj zalijte teplou vodou 70 - 80 °C.
- Doba vyluhování 2-3 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























20. 3.
11. 3.
17. 5.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

LONG ZHU JASMÍNOVÝ - zelený čaj

SILVER NEEDLE - bílý čaj
