

GOLDEN YUNNAN - černý čaj
Co byste si vzali na pustý ostrov? Tlustou knížku, hubenou peněženku nebo voňavý a sladký černý čaj? Naše volba je jasná – nic by nám při ztroskotání nechybělo více, než šálek skvostného nápoje z nejtradičnější čínské provincie.
Až s námi budou zmítat vysoké vlny, vlasy rozhází divoký vítr a déšť zbičuje naše ramena, pak si naplníme konvičku zlatavým mokem a zase bude dobře…
Složení
Černý čaj Golden Yunnan 100%Nálev a chuť čaje
Tento čaj se „zlatý“ nejmenuje pro nic za nic. Po zalití vydají čajové lístky barvu přesně takovou, jako má červené zlato. Plný a bohatý nálev voní nádherně nasládle. Chuť se odvíjí od přirozené měkké sladovosti a je podbarvena kořením a kouřem. V celku působí Golden Yunnan trochu jako krémová čokoláda s lehkou příchutí pepře.
Původ čaje
Provincie Yunnan je místem, kde se slavný čínský čaj narodil. Leží na hranici s Vietnamem a je domovem nejstarších čajovníkových keřů. Její čajové zahrady jsou světoznámé, bývají cílem turistů i zkušených čajomilců. Výroba černého čaje je ale pro místní farmáře poměrně novinkou – první sorty tady byly připraveny až v roce 1939. To ale nic nemění na faktu, že černý čaj z Yunnanu patří k nejžádanějším a nejkvalitnějším.
Yunnan má mírné klima, které ovlivňuje Tichý i Indický oceán. Vegetační doba je dlouhá a i když čajovníky čínské (Camellia sinensis) rostou ve vysoké nadmořské výšce, mají ideální přírůstky a skvělý obsah cenných látek. Terén Yunnanu je hornatý, průměrná nadmořská výška se v provincii pohybuje kolem 1980 metrů. Sklizeň probíhá v čínských čajových zahradách většinou zjara. V případě Golden Yunnanu se ovšem čeká až na podzim, kdy mají čajovníky nejlepší vlastnosti. Lístky jsou škubány (u nejkvalitnějších čajů ručně), vkládány do velkých košů a přepravovány na zpracovatelské farmy. Tam je rozloží na rošty a nechají zavadnout. Proces může být urychlen ventilátory, tradiční výrobci používají zavadání na slunci. Po zavadnutí přichází na řadu svinování. A opět může být prováděno ručně, nebo moderněji pomocí tzv. rollerů. Jde o jednoduché stroje se dvěma kovovými deskami, na nichž se lístky převalují. Následným krokem je fermentace, zásadní okamžik výroby černých čajů. Za vysoké vzdušné vlhkosti dochází k přirozenému kvašení rostlin. V tomto okamžiku mění barvu a získávají typickou vůni, chuť i sílu. Proto je třeba fermentaci velmi pečlivě řídit a sledovat. Na závěr je čaj sušen, a to buď nad ohněm nebo ve velkých pánvích. Výsledný produkt je tříděn, balen a exportován.
Golden Yunnan (známý také jako Dian Hong) je charakteristický velkým množstvím zlatých tipsů a jemně kořenitou vůní.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























9. 4.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko L - 1 ks

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Čajová konvice se sítkem - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - černý čaj

YUNNAN BLACK PREMIUM - černý čaj
