GUAYUSA BIO (Ilex Guayusa)
Ochutnejte odvar připravovaný již po tisíce let z listů Ilex Guayusa, cesmíny rostoucí na posvátném území pod baldachýnem amazonského deštného pralesa. Je blízkou příbuznou cesmíny paraguayské, ze které se dělá Yerba Maté, nápoj v mnohém podobný a přece tolik jiný. Noční hlídač z Ekvádoru, jak se Guayuse přezdívá, Vás po prvních doušcích zaplaví osvěžující energií a připraví i na ten nejnáročnější den.
Složení
Guayusa BIO 100%Nálev a chuť čaje
Guayusa BIO má zlatavý nálev a lahodně nasládlou chuť s bylinnými tóny.
Původ čaje
Amazonie, to nejsou jen tzv. plíce světa, ale i zásobárna nepřeberného množství rostlin prospěšných člověku. Jednou z nich je bez pochyby Guayusa, kterou můžete znát také pod názvem Wayusa, Huayusa nebo Waisa. Tento stálezelený strom z rodu cesmín je v Ekvádoru velmi ceněný a chráněný. Z jeho čerstvých či sušených listů se připravuje silně kofeinový nálev připomínající dosud přeci jen známější Yerba Maté. Oproti němu ovšem má velice příjemnou a jemnější sladkou chuť.
Strom guayusa se pěstuje převážně v ekvádorských provinciích Napo a Pastaza v sousedství národních parků, ale nalezli byste jej i v Kolumbii a Peru. Jedná se většinou o malé rodinné zahrady, ve kterých se ctí harmonie tradic a přírody. Důraz se klade na organický přístup, který plně využívá bohatství okolní krajiny bez jakýchkoliv zásahů hnojiv či chemie. Pěstitelé nechávají listy růst minimálně tři až čtyři roky, poté je ručně sklidí a opatrně rozloží na slunci. Díky tomuto šetrnému zpracování získává Guayusa nezaměnitelnou vůni i chuť.
Pro domorodé obyvatelstvo Ekvádoru bylo pití nápoje Guayusa každodenním ranním rituálem, který spolehlivě povzbudil tělo i mysl. První zmínky o jeho konzumaci pochází ze záznamů starých neuvěřitelných 1500 let. Legenda praví, že kdysi dávno šaman z tamního indiánského kmene Kichwa prosil za rostlinu, která by jeho lidu pomohla snít i bdít. Během jedné z výprav pak lovci narazili právě na guayusu. Odvar z jejích listů jim pomohl vydržet v plné koncentraci beze spánku po mnoho hodin, aniž by pociťovali známky únavy. Při odlišném dávkování jim však nápoj oproti tomu umožnil prožít stav hluboké meditace spojený s vizemi následujících událostí.
Guayusa BIO je studnicí obrovského a vědeckými studiemi podloženého množství užitečných látek. Kromě vysoké dávky kofeinu obsahuje velké množství antioxidantů, aminokyselin, vitamínů a dalších důležitých prvků. Hledáte-li přírodní alternativu ke kávě, zeleným čajům či již zmíněnému Yerba Maté a trváte na delikátní, lehce sladké chuti, pak Guayusa BIO hravě splní všechny tyto požadavky.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
70-80 °C | 3-5 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Guayusu zalijte vodou o teplotě 70-80 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.