

HONEYBUSH BIO
Honeybush miluje divoká úbočí kopců Kapského mysu, raduje se z přímořského vánku přinášejícího vláhu, oceňuje pravidelné požáry. Když klíčí, proráží si cestu nehostinným terénem, když kvete, šíří omamnou vůni. Jediné, co nesnáší, jsou chemická hnojiva a znečištěné ovzduší. A právě za to ho zbožňujeme. Přináší nám totiž přírodu v nejryzejší podobě. Nespoutanou a tolik křehkou.
Složení
Honeybush 100%Nálev a chuť
Pro Honebyush je typická nádherně mahagonová barva, která po zalití dává tmavě oranžový až červenohnědý nálev. Aroma je sladké, velmi příjemné a chuť si nezadá se skutečným medem. Je sladká, hebká a laskavá.
Pokud máte rádi nálev i ve studené verzi, zkuste si Honeybush připravit jako ice tea. Jednoduše nalijte teplý nápoj na kostky ledu. Výsledkem bude lahodný a přirozeně sladký doplněk pitného režimu.
Původ
Tato bylina má původ velmi specifický. Máme na tím mysli, že se nevyrábí z čajovníku čínského jako klasický zelený, černý nebo bílý čaj, ale z keře Cyclopia intermedia. Jde o přibližně 150centimetrovou rostlinu s dlouhými větvičkami a jehlicovitými lístky, která se vyskytuje pouze v divoké přírodě na Jižním a Východním mysu Jihoafrické republiky. Má vysoké nároky na složení půdy, vzdušnou vlhkost i světelné poměry, navíc je mimořádně citlivá na přítomnost průmyslových chemikálií. Proto je bylina 100% přírodní.
Honeybush, neboli medový keř, objevili pravděpodobně afričtí Křováci. Učarovala jim jeho skvělá chuť a později i léčebné účinky. První písemná zmínka o tomto výjimečném keři je datována do roku 1705, jeho vlastnosti však byly popsány až v roce 1830. Protože měl úspěch i jako vývozní artikl, snažili se místní obyvatelé založit plantáže Honeybushe. První vznikla v roce 1996, ale experiment nepřinesl valné výsledky. V roce 2001 vznikla další plantáž poblíž města Haarlem, následovala ji zahrada v Ericaville. Honeybush se ale skutečně nenechá svázat pravidly a krmit chemickými hnojivy. Přesto, že jeho popularita stále roste (nejoblíbenější je v Japonsku, Německu a Švýcarsku), sklízí se doposud většina pouze v divoké přírodě.
Sklizeň Honeybushe není jednoduchá. Na strmá úbočí místních kopců musí sběrači šplhat často pomocí lan. Keře osekávají srpem asi 30 centimetrů nad zemí, plní jimi velké koše a ty spouštějí dolů k traktorům, které je odvážejí ke zpracování. Na farmách jsou celé větvičky i s listy nařezány na délku 6-30 milimetrů. Pak následuje fermentace, tedy přirozený proces kvašení. V současné době se používají dva způsoby: fermentace ve velkých hromadách nebo předehřátých pecích. V prvním případě se Honeybush nahrne na kruhové haldy o výšce 2 metry a průměru 5 metrů. Masa o váze 1,5-2,5 tuny je zakryta plátnem a ponechána 3 dny spontánnímu zahřívání a kvašení. Fermentace v peci je zárukou kvalitnějšího výrobku a kratší doby (24-36 hodin), ale je samozřejmě finančně náročnější. Když je Honeybush hotov a má krásnou mahagonovou barvu, přichází na řadu sušení na slunci. Obvykle trvá 1-2 dny. Následuje prosívání, vyřazení kousků širších než zápalka, balení do tkaných sáčků a expedice.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Honeybush zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2dl.
- Pro přípravu nálevu v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























18. 8.
26. 11.
26. 2.
11. 9.
20. 8.
30. 6.
5. 6.
12. 5.
25. 2.
24. 2.
29. 1.
6. 11.
19. 6.
11. 6.
22. 5.
15. 3.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko L - 1 ks

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ROOIBOS

ROOIBOS TEA SUPERGRADE BIO
