HONEYBUSH VIŠŇOVÝ
Ne vždycky chceme sršet energií, hlasitě se bavit a skákat až do stropu. Občas potřebujeme zůstat stát, přemýšlet, odpočívat, prostě být v klidu. A třeba se z té chvilky relaxace vyvine vydatný spánek… Kdo tomu chce jít naproti, měl by si mezi dózy s kávou a krabičky s čajem postavit minimálně půlkilový sáček višňového Honeybushe. Tenhle čaj-nečaj umí věci…
Složení
Honeybush 87%, Višně 8%, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Nálev z Honeybushe má výraznou hnědočervenou barvu. Aroma je lehce sladké a chuť famózně medová. Přidáním kousků višní jsme docílili, že až se napijete, rozlije se vaším hrdlem vskutku božský pocit. Hřejivý, sladký, višňový…
Těm, co mají rádi nápoje typu ice tea, doporučujeme nalít horký Honeybush višňový na kostky ledu. Výsledkem bude osvěžující a luxusně chutnající ledový čaj. Bez rafinovaných cukrů a chemických aromat.
Původ čaje
Honeybush pochází z Jihoafrické republiky, jeho skvělou chuť a výborné účinky na zdraví objevil pravděpodobně kmen Křováků. První zmínky o keři vonícím po medu pocházejí z roku 1705, jeho blahodárné vlastnosti byly ale popsány až v roce 1830. Pro Čechy je Honeybush poměrně novinkou, zato v Japonsku, Německu a Švýcarsku se řadí k nejoblíbenějším nápojům. Honeybush se vyrábí z keřů Cyclopia intermedia. Jde o přibližně metr a půl vysoké rostliny s dlouhými větvičkami a jehlicovitými listy. Rostou jen na omezených plochách Jižního a Východního mysu v Jihoafrické republice a dosud se nepodařilo pěstovat je na plantážích. Důvodem jsou jednak jejich specifické nároky na půdní poměry a vzdušnou vlhkost a zároveň vysoká citlivost k průmyslovým chemikáliím. Lze tedy s jistotou konstatovat, že Honeybush je 100% přírodní a nepřišel do kontaktu s žádnými hnojivy a postřiky.
Sklizeň trvá několik dní a zahajuje se v okamžiku vykvetení keřů. Do strmých svahů se musejí sběrači složitě dostávat pomocí lan. Keře sekají srpy těsně nad zemí a ve velkých koších je transportují pomocí kladek do údolí. Výroba samotného „čaje“ má čtyři fáze: sklizeň, řezání, kvašení, sušení. Po sběru jsou větvičky i s lístky nasekány na menší kousky, většinou o velikosti 6-30 mm. Fermentace probíhá buď ve velkých hromadách, nebo předehřátých pecích. Každopádně využívá působení tepla a vlhka, které vede ke kvašení a přeměně zelených rostlinných částí na mahagonově hnědé. Honeybush se obvykle 1-2 dny suší na přímém slunci, pak je prosíván a balen.
Velké kousky višní jsme objednali u prověřeného dodavatele z EU, který je zpracoval sušením v mrazu. Takzvaná lyofilizace uchovává ovoce velmi šetrně, takže jsme si jisti, že Honeybush višňový obsahuje ingredience v nejvyšší kvalitě.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
100 °C | 3-5 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Honeybush zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
15. 3.
8. 12.
18. 8.
10. 1.
4. 9.
1. 8.
21. 10.
29. 5.
6. 5.
3. 9.