

JAPAN SENCHA FUKAMUSHI-CHA BIO - zelený čaj
Zapomeňte na vše, co víte o japonských zelených čajích. Že musí být sencha na jazyku trpká s travnatými či až snad rybími dozvuky? To jste tedy ještě neochutnali hluboce spařenou senchu fukamushi-cha. Nesmírně vzácný čaj, který Vám v ústech rozehraje koncert plný jemnosti, nasládlosti s bohatou mírou tolik ceněné umami a do duše přinese klid a pohodu.
Složení
Japan Sencha Fukamushi-cha BIO 100%Nálev a chuť čaje
Jasně zelenkavý nálev má velmi intenzivní tóny a ve srovnání s jinými čaji typu sencha je jemnější a překvapivě nasládlý bez trpkého závěru. Chuť umami je opravdu výrazná s dlouhým dozvukem.
Původ čaje
Japonské čaje jsou známé tím, že se pro zastavení oxidace lístků používá horká pára. Přesně tak vzniká i sencha, v zemi vycházejícího slunce patrně nejoblíbenější typ mezi zelenými čaji. Má velice specifickou chuť, která však může někoho odradit svou trpkostí. V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století producenti přemýšleli, jak její typickou svíravost zmírnit, a přišli na jednoduchý způsob.
U běžné senchy se pára nechává působit přibližně dvacet, resp. čtyřicet vteřin. Metoda fukamushi však spočívá v mnohonásobném prodloužení této techniky. Čajové lístky si v páře lebedí rovných sto sekund, popř. se celý proces dvakrát opakuje vždy po jedné minutě. Takto zpracované lístky jsou velmi křehké, avšak jejich vůně i chuť je nesrovnatelně hlubší a mocnější.
Právě zmíněná křehkost lístků boří další známý fakt o japonských zelených čajích. Běžně se soudí, že ty nejkvalitnější z nich musí mít po usušení pevný a celistvý list a naopak drť je známkou podřadnější třídy. V případě senchy fukamushi-cha tomu ovšem tak není. Po dlouhém spaření se list velice snadno láme, proto v hotovém čaji můžete narazit na směs velkých a malých úlomků listů, ale i jemného prachu. Možná o trochu horší estetický dojem je však více než vynahrazen dokonalou symbiózou intenzivního aroma a sametové hebkosti chuti, která dává mimořádný prostor pro vyniknutí kouzla umami. Skutečná rarita, díky které se už na zelené čaje nebudete dívat tak jako dřív.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- První nálev - Japan Senchu zalijte vodou o teplotě 90°C v poměru 3g na 115 ml vody. Nechejte 1 minutu louhovat (přikrytý šálek), poté přeceďte.
- Druhý nálev - teplota vody 95°C, doba louhování 1 minuta.
- Třetí nálev - teplota vody 95°C, doba louhování 2 minuty.

























17. 3.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JAPAN SENCHA YABUKITA - zelený čaj

JAPAN SENCHA SHIZUOKA BIO – zelený čaj
