

JAVA BOP1 PASIR MALANG - černý čaj
Nejlidnatější ostrov světa a jedna z turisticky nejatraktivnějších destinací. Jáva proslula díky sopkám, národnímu parku, vodnímu paláci, ptačímu trhu nebo chrámovému komplexu. Její čaj? Nejsou ho sice vagóny, zato dosahuje příjemné kvality. Kdo ho měl možnost ochutnat, přirovnává jávský čaj k Darjeelingu z druhé sklizně. Je plný, kořeněný a krásně voňavý.
Složení
Černý čaj 100%Nálev a chuť čaje
Nálev Java BOP1 Pasir Malang je jiskrně jantarový, vůně poměrně výrazná a chuť plná, tak akorát svíravá, s kořeněnou stopou a mírným dotekem citrusů.
Původ čaje
Pokud se ptáte, co to vlastně Pasir Malang je, pak vězte, že jde o kopec na západě Jávy. Pokud byste ho hledali, namiřte si to na jih od Jakarty. Po zhruba 100 kilometrech pod ním stanete. Nečekejte ale žádné velehory. Pasir Malang dosahuje 933 metrů, je poměrně hustě obydlen, osázen zemědělskými plodinami a pokryt přirozenou tropickou vegetací. Průměrná roční teplota tady dosahuje 21 ⁰C, nejtepleji bývá v říjnu.
Za zmínku také stojí, že místní černý písek znají pěstitelé bonsají široko daleko. Přidává se k substrátu, nebo jím lze přikrýt povrch zeminy. Dodá na reprezentativním vzhledu a zároveň prý zabrání zarůstání nádob s rostlinami plevelem.
Ale vraťme se k čaji. Na Jávu ho přivezli začátkem 17. století z Číny Holanďané. Důvodem byla jejich touha pěstovat čaj pro export své země, kde byl mimořádně oblíben. První továrna na zpracování čajových lístků byla postavena až v roce 1830. A na ústupu se čajové plantáže ocitly po roce 1945, kdy se Jáva stala nezávislou zemí. Farmáři tehdy vyměnili čajovníky za zřejmě výhodnější kávovníky.
Přesto na Jávě několik menších čajových plantáží zůstalo. Sklizeň a zpracování čajových lístků komplikují špatná infrastruktura, zastaralé technologie a nízké mzdy. Lístky jsou škubány ručně, většina produkce je určena pro export.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























14. 9.
11. 7.
1. 11.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CHINA GUNPOWDER - zelený čaj

SUMATRA BOP1 BAH BUTONG - černý čaj
