

MARCO - bylina
Opravdu tajuplná je tahle bylinka peruánských indiánů. Používali ji k balzamování, dodnes s její pomocí přivolávají šamani svá vidění a najdete ji dokonce i v pravém absintu. Můžete altamisu, ajenjo či marcju, jak je také nazýváno použít k vykuřování obtížného hmyzu.
Složení
Marco 100%Nálev a chuť byliny
Odvar z Marca má světle žlutou barvu, bylinkovou vůni a jemně nahořklou chuť. Nedá se říct, že by byla obtěžující. Nálev můžete bez potíží popíjet bez dochucení.
Původ byliny
Bylinka nazývána Marco (Ambrosia peruviana) je botaniky řazena do čeledi hvězdicovité. Pro účely lidové medicíny je používána celá její nadzemní část. Kdo ji bude chtít koupit na jihoamerickém trhu, nechť se ptá po altemise, artemise, ajenjo, amargo nebo třeba malco. Tolik pojmenování jí přiřadili tamní obyvatelé.
Malé keříky poznáte možná podle typické vůně. Jistější to ale bude, když se spolehnete na tento popis: Marco je jednoletá bylina dorůstající do 1 metru, její lodyhy jsou pokryty jemnými chloupky, listy oválné, květy bílé, plody vejčité. Roste na březích řek, okrajích pralesa, údolích And a v pobřežních oblastech zejména Peru. Narazit na ni můžete i v nadmořských výškách 2700-3000 metrů.
Rostlina zaujala už španělské dobyvatele, kteří se o ní zmiňují v souvislosti s pozorováním chování indiánů. Údajně bez Marca neudělali krok, brali je všude s sebou a používali do pokrmů, k výrobě mastí, přípravě šťávy nebo odvaru.
Jsou také doloženy zprávy o využití při balzamování mrtvých a magických obřadech peruánských šamanů.
Marco se v posledních letech dostalo také do hledáčku vědců. Dosud provedené výzkumy vypadají velice slibně.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinu (5 g) zalijte horkou vodou 80°C (1 litr).
- Nechte odstát 15 minut a sceďte.
- Dospělí 2- 3x denně šálek o množství 300 ml. Děti od 4 let 1 šálek denně 300 ml.
- Můžete dosladit včelím medem.

























23. 9.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

LAPACHO MATTO GROSSO

ACHIOTE - bylina
