

NEPAL SHANGRI - LA SFTGFOP1 SF BIO - černý čaj
Tajemné údolí, ráj na zemi, místo nekončícího štěstí a věčného míru. Šangri-La je možná mýtus povzbuzující fantazii nejednoho dobrodruha. Ale zcela jistě je to také vynikající černý čaj z kopců nepálského Ilamu. Komu se zachce nejčistší přírody, nekonečné pohody a spousty energie, pro něj je Nepal Shangri-La jako dělaný. Jeho tajemství odhalíte v první doušku. Chutná po ovoci a koření.
Složení
Černý čaj NEPAL SFTGFOP1 FF SHANGRI BIO 100%Nálev a chuť čaje
Černý čaj Nepal Shangri-La SFTGFOP1 SF BIO dává nálev tmavě jantarové barvy. Ve vůni rozpoznáte typickou nasládlost a příjemnou svíravost, po rozležení objevíte stopy ovoce a koření. Tento čaj je vynikající horký, výborně osvěží i jako ice tea.
Původ čaje
Region Ilam najdete ve východní části Nepálu a protože je jeho příroda fascinující a čajové plantáže rozlehlé, patří k jedné z hlavních turistických atrakcí oblasti. Čaj se v Ilamu vyrábí od roku 1863, o pět let později v něm byla postavena první zpracovatelská továrna a plantáže zabíraly více než 55 hektarů půdy. Pro mnoho místních lidí je čaj zdrojem obživy. V roce 2010 činila celková produkce Nepálu přibližně 16 milionů kilogramů ročně, většina pocházela právě z Ilamu.
Pokud jde o způsob pěstování čajovníků čínských (Camellia sinensis), patří Ilam k průkopníkům organického zemědělství. Není náhodou, že jako první nepálský region zakázal používání plastových nákupních tašek, vyčlenil část své plochy ke zpracování rozložitelného odpadu a jeho malé vodní elektrárny vyrábějí elektřinu vůbec nejspolehlivěji v celém Nepálu. Teď už se možná nedivíte, že se s takovou péčí a vztahem k přírodě věnuje i pěstování organického čaje.
Čajovníky v Nepálu rostou v kopcovitých oblastech, což prospívá kvalitě jejich lístků. První sklizeň se uskutečňuje od konce března do konce dubna, druhá sklizeň trvá od půlky května do konce července. Čaj je sklízen také na podzim.
Technika výroby černého zahrnuje samozřejmě jeho škubání (velmi často ruční a prováděné za přísných podmínek – dělníci vyrážejí na plantáže brzy z rána, nesmějí používat žádné aromatické vonné látky ani konzumovat kořeněné potraviny, lístky by jejich vůni totiž okamžitě absorbovaly) a sklizeň přinášejí ke zpracování ve velkých koších. Čaj se nechá lehce zavadnout a pak je svinován speciálním strojem - rolerem. Následuje odpočinek, během kterého se z lístků uvolněná šťáva postará o fermentaci. Čaj ztmavne a získá charakteristickou chuť. Poté je čaj potřeba usušit a tím chemicky stabilizovat. Následuje samozřejmě třídění a balení čaje.
Na závěr ještě vysvětlení označení tohoto čaje. Zkratka SFTGFOP1 znamená Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe a odkazuje na to, že jde o čaj s velkým podílem výhonků, pocházející obvykle z vysokohorské plantáže.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Nepal zalijte vodou o teplotě 100 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























11. 3.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRUSINKY S RAKYTNÍKEM - ovocný čaj

ASSAM TGFOP 1 - černý čaj
