

O čaji

Legenda praví, že první ledový čaj připravil pro návštěvníky americké Světové výstavy upjatý anglický gentleman. Představoval na ní nejlepší fermentované čaje, ale nikdo je v horku nechtěl pít. Pobouřen buranstvím Američanů naházel do šálků ledové kostky. A ejhle – zrodil se fenomén. Psal se rok 1904 a ještě dalších 100 let trvalo, než si ice tea proklestil cestu zpátky do Evropy.

Co zahřeje lépe než konvička dobrého čaje? Dokud to pod nohama křupe nebo aspoň čvachtá, je víc než potřeba doplňovat hladinu radosti, povzbuzovat chuť k rozvernostem, ladit obsah příjemností. To všechno dokáže čaj. Každá lžička otevírá cestu do teplých krajů. Račte vstoupit.

Možná už jste ho potkali. Trnitý keř nebo malý stromek rostoucí u potoka, pod lesem, klidně na sousedově zahradě. V květnu se obsype bílými květy, v říjnu do dálky svítí jeho červené plody. Jméno dostal hloh obecný (Crataegus laevigata) podle latinského krataigos, což znamená silný, pevný. Těžké, trny osázené, dřevo hlohu lidé vyhledávali k obraně i výrobě topůrek k sekerám a násadám motyk.

Rod, jehož název odporuje dobrému vkusu. Tak začátkem 19. století počastovali někteří botanikové skupinu bylin, keřů a lián s nápadnými květy. Klitorie skutečně vzbuzuje pozornost. Nejen tvarem oněch květů, ale také schopností měnit barvu nápojů a zajímavými léčivými účinky.

Někdo jim říká superpotraviny, jiný je nazývá zázraky přírody. O jejich účincích ví lidstvo obvykle hodně dlouho, ale až poslední dobou bývají potvrzovány laboratorními výzkumy a lékařskými studiemi. Ať už sázíte na znalosti dávných Inků nebo se přikláníte k závěrům Ajurvédy, tuhle trojici bylin byste neměli minout.

Připravit – pozor – teď! Tělo volá po nadopování vitaminy a antioxidanty, duše si žádá více něhy a zenu. Jaro vystrkuje růžky.

Ta slast! Za okny chumelí, ideálně je taky tma. Vy máte všechno hotovo. Nebo jste si jednoduše řekli, že dneska už padla. Sedíte v teple, u nohou vrní kocour, v krbu praskají dubová polínka… Utopie? Ponořte nos do vůně sypaných čajů, přivřete oči, a sen se mění v realitu.

Změň, co změnit můžeš, ostatní nech být. Podzim bez červeného nosu? Ano! Práce bez nerváků? Ano! Víkendy bez mlhy? Ne!

To, co by ortodoxní čajomilec považoval za znesvěcení tradičního nápoje, může být pro jiného příznivce kvalitních, zdravých a originálních čajů běžnou praxí. Přesvědčení jsou věznice, říkal už Friedrich Nietzche…

S dovolením si na úvod půjčíme slova Dalajlámy: „Otevřete se změnám, ale neztrácejte své vlastní hodnoty.

Cestování za nejlepšími čaji světa, ochutnávání, vyjednávání, transport, papírování. Na konci často i několikaletého hledání ideální plantáže je voňavý šálek čaje, který si užíváme v klidu domova, při práci nebo u přátel.

Třetím cílem našich toulek čajovým světem je tropický ostrov patřící původně kávě. Jak se stalo, že Srí Lanka, Cejlon nebo Šrí Lanka (podle libosti) přesedlala z kávovníků na čajovníky a čím vzdala tamnímu čaji poctu královna Alžběta II., se dočtete právě tady.