

PU ERH GREEN
Pu Erh Green rozhodně zkuste. Jeho plná, mile ovocná a klasicky zemitá chuť se vám bude líbit. Na rozdíl od tmavých Pu Erhů je jemný a sladší. Přivezli jsme ho z čajové provincie Yunnan, která světu už několik století dodává čaje špičkové kvality a je tedy po právu přezdívaná jako „the homeland of tea trees“.
Složení
Green Pu Erh 100%Nálev a chuť čaje
Pu Erh Green má nálev hnědočervené barvy, vůně připomíná podzimní les a chutě mohou být velmi rozličné. Podobně jako jeho tmavý kolega, vyniká Pu Erh Green větší či menší zemitostí, objevit se může také hořkost a svíravost. V tomto případě jsou ale všechny zmíněné chuťové atributy jemné, lehké, harmonické. Už první nálev je velmi chuťově vyvážený, lahodný, se stopou sladkého ovoce.
Původ čaje
Jelikož je tento Pu Erh zelený (Sheng Cha), vyniká, na rozdíl od tmavých Pu Erhů (Shu Cha), jemnou a ovocnou chutí s potlačenou zemitostí a hořkostí.
Provincie Yunnan, odkud jsme Pu Erh Green přivezli, je milovníkům čaje dobře známa. Jde o oblast tradičních čajových zahrad, rozkládající se v hornaté části Číny, na jejím jihu. Čaj místní zemědělci pěstují více než 2 000 let, nejstarší, dodnes rostoucí keře čajovníků čínských (Camellia sinensis) jsou ve věku 1 700, 1 000 a 800 let. Říká se jim tři starověcí čajoví králové.
Pu Erh se prý v Yunnanu vyrábí nejméně 1 800 let, ale k císařskému dvoru se dostal teprve začátkem 18. století. Poté, co ho ochutnali na smrt nemocní vojáci armády vedené Zhuge Liangem (Kongmingem) a co je vyléčil ze záhadné choroby, rozšířilo se povědomí o „červeném čaji“ i mimo Yunnan. Císař se s ním poprvé setkal v roce 1725, tehdy mu ho přijel představit obchodník Che Shun Ly. Údajně byl jeho chutí ohromen. Když se ptal na jméno čaje, obchodník ho neznal, a tak císaři sdělil pouze oblast, ze které ho přivezl – Pu Erh. Od té doby se čajům z yunnanských keřů, jejichž lístky byly sušeny na slunci a dodatečně fermentovány, říká Pu Erhy.
Čajové lístky pro výrobu Pu Erhu Green sklízejí dělníci ručně. Nechají je zavadnout a poté prohřát na velkých pánvích. Tento krok se nazývá „kill green“, protože se během něj zastaví enzymatické procesy a čaj ztratí svou svěže zelenou barvu. Následným krokem je ruční rolování, po němž je čaj sušen na přímém slunci. Tento polotovar, kterému se říká Mao Čcha, tedy Sheng, máte právě před sebou. Patří mezi nejstarší typy čaje, jeho popíjení zároveň vykazuje výborný vliv na celkovou kondici konzumentů. Od tmavého Pu Erhu se zelený liší tím, že neprochází dodatečnou fermentací. Traduje se, že zelené Pu Erhy jsou vhodné k delšímu skladování, během nějž dozrávají.
Skvělou zprávou je, že zelený Pu Erh obsahuje velmi málo teinu, proto ho můžete popíjet prakticky celodenně. Naopak je bohatý na minerální látky a vitamin E, prospívá trávení, povzbuzuje veselou mysl, pomáhá cévám i srdci.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Pu Erh Green zalijte vodou o teplotě 80 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl vody.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku čaje navíc.
- Čajové lístky luhujte 3-5 minut v přikrytém šálku, poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

PU ERH std.

SHAPE TEA (ČAJ NA HUBNUTÍ) - směs
