

SARSAPARILLA - bylina (SMILAX LÉKAŘSKÝ KOŘEN)
Kořen ovíjivé trvalky ze Střední Ameriky vstoupil do dějin evropské fytoterapie v 16. století. Od té doby ho provází pověst bojovníka. Dejte Smilaxu šanci. Nejen, že má velmi sympatickou nasládlou chuť a vanilkovou vůni, navíc podporuje normální funkce dýchacího systému, normální trávení a působí protizánětlivě.
Složení
SMILAX LÉKAŘSKÝ 100%Nálev a chuť byliny
Odvar z kořene Smilaxu zaujme velmi příjemnou vanilkově-kořeněnou vůní. Ne nadarmo se přidává do šaten k provonění oděvů. Chuť je nasládlá, barva nápoje zlatavá.
Původ byliny
Přestup révový, smilax lékařský, Smilax officinalis, sarsaparilla… to všechno jsou názvy rostliny, která má domov v tropických deštných pralesech Střední a Jižní Ameriky i Asie. Smilax je ovíjivá, až 30 metrů dorůstající víceletka, jejíž kořen má řadu pozoruhodných vlastností.
Rod Smilax zahrnuje 300-350 druhů, z nichž některé jsou endemické. Valná většina je velmi tolerantní k okolním podmínkám a je schopna během několik let zarůst svými oddenky značné plochy. Listy mají zajímavý tvar připomínající papriky. Červené bobule Smilaxu jsou důležitou potravou ptáků. Nektar jeho zelenkavých květů je zase důležitý pro motýly a můry.
Z pralesů a nepřístupných nížin se Smilax dostal k evropské veřejnosti v 16. století. Přínosy konzumace Smilaxu popsal kolem roku 1569 perský učenec Imad al-Din Mahmud ibn Mas´ud Shirazi. Následnými vědeckými výzkumy a lékařskými studiemi bylo zjištěno, že kořen Smilaxu má mnohem širší možnosti využití.
Mimo tradiční bylinnou medicínu je Smilax přidáván například do piva, protože zvyšuje jeho pěnivost. Uplatňuje se také v kubánském nápoji Pru, používá se do polévek, dušených pokrmů a v Číně do dezertů. Obyvatelé Pekingu si z kořene připravují svačiny nebo plněné palačinky. Mladé výhonky rostliny chutnají údajně jako chřest a bývají konzumovány syrové nebo vařené.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Do 1 litru vody nasypejte 1 polévkovou lžíci drceného kořene Smilaxu.
- Přiveďte k varu a vařte 10 minut.
- Sceďte, popíjejte po malých šálcích. Doporučuje se užívat 3 týdny, po nich týden vynechat. Čaj můžete slabě osladit medem.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

EARL GREY - černý čaj

EARL GREY LEMON - černý čaj
