ŠPANĚLSKÁ MANDARINKA - černý čaj
Jak vypadá den čajomilce? Ráno čaj, odpoledne čaj, večer čaj. A mezitím? Čaj! Sáhněte po dobrém čaji, kdykoli budete mít chuť. Doporučujeme vyzkoušet Španělskou mandarinku. Jejím základem je černá klasika z Cejlonu. K ní jsme přidali pomerančovou kůru, kandované ovoce a okvětní lístky růží. Výsledek? Mimořádná lahoda, kterou můžete pít po celý den.
Složení
Černý čaj Ceylon OP1 78%, Kandovaná papája (papája, cukr) 8%, Aroma, Citrónová kůra, Květy slunečnice, Okvětní lístky růže, Kandovaná mandarinka (mandarinka, cukr), Pomerančová kůraNálev a chuť čaje
Krásný, tmavě jantarový nálev a bohaté ovocné aroma – taková je Španělská mandarinka. V chuti poznáte silný černý čaj s jeho typickou svíravostí. Je vyladěna sladkým ovocem a korunována květy růží. Díky tomu působí tento aromatizovaný sypaný čaj osvěžujícím dojmem.
Nevzdávejte se pití černého čaje ani v létě! Vyzkoušejte Španělskou mandarinku jako ice tea. Její osvěžující a povzbuzující účinky určitě oceníte.
Původ čaje
Černý čaj patří k Cejlonu (Srí Lanka) od poloviny 19. století. Tehdy na ostrově nahradil kávu, kterou vyhubila epidemie rzi. Čajovníky (Camellia sinensis) se pěstují od nížin po hornatá úbočí. Plantáže se rozkládají na 180 tisících hektarech a jejich produkce řadí zemi k významným světovým hráčům na trzích s čajem. Na Cejlonu se čaj pěstuje v šesti hlavních oblastech - Galle, Ratnapura, Kandy, Nuwara Eliya, Dimbulla a Uva. Sklizeň může díky příznivým klimatickým podmínkám probíhat třikrát ročně. Starají se o ni ženy, které čajové lístky ručně škubou a vkládají do velkých košů. Ty se převážejí do továren, kde zavadnou, oxidují, provzdušňují se a lámou. Celolistový čaj se na Cejlonu téměř nevyrábí.
Španělská mandarinka je obohacena také o pomerančovou kůru, kandované ovoce a květy růží. Přivážíme je od prověřených dodavatelů z EU, kteří se za jejich kvalitu zaručují certifikátem kvality. Jsme si tak jisti, že suroviny neobsahují zdraví škodlivé látky. Jsou konzervovány lyofilizací, což je náročný proces sušení mrazem. Díky němu si uchovávají všechny důležité senzorické vlastnosti a po zalití horkou vodou mají chuť, vůni i vhled čerstvých.
Použité aroma je čistě přírodní. Nosičem aromatických látek nejsou lihové syntetické látky, takže se nemusíte bát podráždění žaludku nebo překyselení organismu.
Příprava černého ledového čaje
- Černý čaj zalijeme vroucí vodou o teplotě 100 °C v poměru 3 polévkové lžíce na 0,5l. Větší množství sypaného čaje je z toho důvodu, že se čaj smíchá s ledem
- Doba vylouhování je 3 minuty.
- Můžeme přidat cukr nebo citrónovou šťávu.
- Připravíme si konvici nebo nádobu, která bude o objemu 1l. Pozor nádoba musí být odolná vůči teplotnímu šoku.
- Nádobu naplníme do poloviny kostkami ledu a poté hned přelíváme hotový čaj na led.
- Ozdobíme plátky citrónu.
Tímto způsobem přípravy se v čaji zachovají veškeré jeho zdraví prospěšné látky.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
100 °C | 3-5 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
Energetická hodnota: | 9 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0 g |
z toho nasycených: | 0 g |
Sacharidy: | 0.5 g |
z toho cukry: | 0.5 g |
Bílkoviny: | 0 g |
Sůl: | 0 g |
29. 4.
26. 1.
28. 6.
4. 6.
6. 8.
27. 5.
4. 6.