

Svěží Goji - zelený čaj
Kombinace kvalitního zeleného čaje a bylin nebo ovoce může vytvořit nápoj harmonický, povznášející a energii dodávající. To je přesně případ čaje Svěží Goji. Namíchali jsme ho z oblíbeného gunpowderu, tradiční senchi a neméně populárních plodů kustovnice, tedy goji. Je to čaj k celodennímu popíjení, ideální během práce nebo do termosky třeba na hory. Popíjejte ho horký, vlažný, ledový. Vždycky vám bude chutnat.
Složení
Zelený čaj China Gunpowder, Zelený čaj Sencha, Goji 8%, Citrónová tráva, Květy granátového jablka, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Zelený čaj Svěží Goji charakterizuje typická chuť zelených čajů, kterou doplňuje sladkokyselá stopa plodů goji a jemná svěžest citronové trávy. Svíravost čaji téměř chybí, zato nepostrádá bohaté ovocné tóny. Nálev má žlutooranžovou barvu, voní po čerstvém zeleném čaji.
Původ čaje
Oba zelené čaje, které jsme v tomto případě použili, pocházejí z Číny. Právě tam se začal psát příběh čaje, a to údajně v roce 2737 před naším letopočtem. Nádoby na čaj nalezené archeology v hrobkách z dob dynastie Han ukazují, že tomuto nápoji zcela prokazatelně holdovali lidé v letech 206 před naším letopočtem až 220 našeho letopočtu.
Jedním z nejstarších způsobů úpravy čajových lístků v Číně je rolování. Příkladem může být gunpowder (Zhu cha), čaj vzhledem připomínající drobné kuličky střelného prachu. Jeho největším producentem je provincie Zhejiang, o jejíž čajové plantáže se obvykle starají drobní pěstitelé. Čajové lístky nechávají po sklizni krátce zavadnout, pak je praží na velkých pánvích a rolují. Nakonec je potřeba čaj usušit, vytřídit a zabalit. Gunpowder charakterizuje hořko-sladká chuť s lehkou stopou kouře.
Sencha, na rozdíl od gunpowderu, není pro Čínu tolik typická, její výrobě se tradičně věnují japonské čajové zahrady. Přesto i čínská produkce dosahuje vynikajících parametrů, jak se ostatně můžete díky čaji Svěží Goji přesvědčit. Čaj není pražen na pánvích (což je u čínských sort obvyklé), ale opakovaně napařován. Tím dojde k zastavení fermentace. Nato dělníci lístky překládají, suší a třídí. Senchu, stejně jako gunpowder, poznáte snadno – voní a chutná svěže trávově, její vzhled připomíná ploché jehličky.
Teď ještě zbývá přidat popis goji, plodů kustovnice čínské. Tvrdí se o nich, že patří k superpotravinám a díky vysoké výživové hodnotě jsou zdrojem mnoha antioxidantů. Zmiňme, že oranžové bobulky obsahují především vitamin B2, vitamin C a železo (ve 100 gramech 100 % doporučené denní dávky!), pak také draslík, zinek a vápník, mastné kyseliny, karotenoidy i kyselinu linoleovou. Chutnají sladko - kysele, proto je lze konzumovat samostatně, ale často jsou přidávány právě do nápojů, kaší nebo dezertů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C , v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRUSINKOVO - KAKTUSOVÝ - zelený čaj

Japan Sencha citrónová - zelený čaj
