

SVĚŽÍ KURKUMA - bylinný čaj
Kurkuma patří mezi koření, kterého chcete mít doma pořád dostatek. Využijete ji nejen při přípravě pokrmů. Vyzkoušejte kurkumu jako součást bylinkového čaje. Přisypali jsme trochu zlatého pokladu z dalekého Orientu k lyofilizovaným jablkům, papáje, kouskům melounu a citrusům. Šálek Svěží kurkumy vám zpříjemní den.
Složení
Kousky jablka, Meloun, Šípková kůra, Papája, Pomerančová kůra, Citrónová kůra, Kurkuma 3%, Okvětní lístky růžeNálev a chuť čaje
Svěží kurkuma dává nálev světle žluté barvy vonící po sladkém a šťavnatém ovoci. V chuti se projevují jak melouny a jablka, tak lehká peprnost samotné kurkumy.
Původ čaje
Když mluvíme o kurkumě, zmiňme, že takzvaný indický šafrán roste přirozeně v jižní Asii. Nejvíce kurkumy do světa vyváží Indie, pěstuje se ale také na Srí lance, v Číně, Indonésii, nebo Peru.
Na rostlině z čeledi zázvorovité je nejzajímavější kořen a jeho oddenky. Právě z nich se vyrábí známé koření sytě žluté barvy. Nejprve je potřeba oddenky dlouhou dobu vařit, pak sušit a nakonec pomlít. Kurkuma se následně používá při přípravě pokrmů nebo jako barvivo. Znát ji můžete coby součást oblíbeného koření kari. V poslední době se dostává na výsluní také takzvané zlaté mléko.
Kurkuma obsahuje kurkuminoidy, silné antioxidanty působící jako skvělá prevence. Lidová medicína doporučuje užívat kurkumu jak vnitřně, tak zevně – k oplachování tváře. Například v Indii míchají koření s vodou a nanášejí na pleť. Ta získává krásný zářivý odstín a navíc je příjemně prokrvená.
Bylinný čaj Svěží kurkuma obsahuje také jablka, papáju a další kousky ovoce sušené speciálním způsobem – lyofilizací. Jde o moderní metodu, při které jsou potraviny za nízkého tlaku zmrazeny na teplotu -20 až -50 ⁰C. V takových podmínkách dochází k sublimaci – zmrzlá voda se proměňuje na plyn, který následně desublimuje na chladičích. Celý proces trvá několik hodin až dní, v materiálu zanechává pouhá 1-4 procenta vody, aniž by poškodil jeho vnitřní struktury nebo senzorické vlastnosti. Lyofilizované ovoce proto po zalití vodou vypadá, voní a chutná stejně jako čerstvé.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinný čaj zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

EARL GREY - černý čaj

JASMÍNOVÝ - zelený čaj
