

SVĚŽÍ KURKUMA - bylinný čaj
Kurkuma patří mezi koření, kterého chcete mít doma pořád dostatek. Proč? Využijete ji při přípravě pokrmů i při zdravotních obtížích. Vyzkoušejte kurkumu jako součást bylinkového čaje. Přisypali jsme trochu zlatého pokladu z dalekého Orientu k lyofilizovaným jablkům, papáje, kouskům melounu a citrusům. Šálek Svěží kurkumy vám zpříjemní den.
Složení
Kousky jablka, Meloun, Šípková kůra, Papája, Pomerančová kůra, Citrónová kůra, Kurkuma 3%, Okvětní lístky růžeNálev a chuť čaje
Svěží kurkuma dává nálev světle žluté barvy vonící po sladkém a šťavnatém ovoci. V chuti se projevují jak melouny a jablka, tak lehká peprnost samotné kurkumy.
Původ čaje
Když mluvíme o kurkumě, zmiňme, že takzvaný indický šafrán roste přirozeně v jižní Asii. Nejvíce kurkumy do světa vyváží Indie, pěstuje se ale také na Srí lance, v Číně, Indonésii, nebo Peru.
Na rostlině z čeledi zázvorovité je nejzajímavější kořen a jeho oddenky. Právě z nich se vyrábí známé koření sytě žluté barvy. Nejprve je potřeba oddenky dlouhou dobu vařit, pak sušit a nakonec pomlít. Kurkuma se následně používá při přípravě pokrmů nebo jako barvivo. Znát ji můžete coby součást oblíbeného koření kari. V poslední době se dostává na výsluní také takzvané zlaté mléko přinášející svým konzumentům mnoho zdravotních benefitů.
Kurkuma obsahuje kurkuminoidy, silné antioxidanty působící jako skvělá prevence řady obtíží. Lidová medicína doporučuje užívat kurkumu jak vnitřně, tak zevně – k oplachování tváře. Například v Indii míchají koření s vodou a nanášejí na pleť. Ta získává krásný zářivý odstín a navíc je příjemně prokrvená a chráněna před kožními problémy.
Bylinný čaj Svěží kurkuma obsahuje také jablka, papáju a další kousky ovoce sušené speciálním způsobem – lyofilizací. Jde o moderní metodu, při které jsou potraviny za nízkého tlaku zmrazeny na teplotu -20 až -50 ⁰C. V takových podmínkách dochází k sublimaci – zmrzlá voda se proměňuje na plyn, který následně desublimuje na chladičích. Celý proces trvá několik hodin až dní, v materiálu zanechává pouhá 1-4 procenta vody, aniž by poškodil jeho vnitřní struktury nebo senzorické vlastnosti. Lyofilizované ovoce proto po zalití vodou vypadá, voní a chutná stejně jako čerstvé.
Herbář a blahodárné účinky:






Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinný čaj zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DRAČÍ ČAJ - směs

KOUZELNÝ NÁPOJ ŽIVOTA - bylinná směs

KONOPÍ S CITRÓNEM BIO - bylinný čaj
Prohlíželi jste
