

TROPICKÉ POKUŠENÍ- ovocný čaj
Pokusíme se vás pokoušet. Alespoň chvíli. Tak si představte, že ležíte v závěsné houpačce. Před vámi je moře. Modré tak, že na obzoru splývá s oblohou. Trochu přimhouříte oči, protože vánek nad vámi právě rozčísl listy palmy a odpolední sluníčko vás zašimralo na tváři. Prsty se dotknete písku a naberete ho do dlaně. Hřeje… Teď už víte, jak vypadá Tropické pokušení.
Složení
Kousky ananasu, Kousky manga, Kousky jablka, Kousky bílého jablka, Pomeranč, Kousky jahod, Kousky višní, Aroma přírodní, Ibišek, Šípkové slupkyNálev a chuť čaje
Ovocný čaj Tropické pokušení má žlutý, jiskrný nálev. Velmi atraktivní sladce ovocná vůně přímo láká k ochutnání. Na jazyku zaznamenáte příjemnou ananasovo-broskvovou stopu. Čaj je sladký a není potřeba ho dochucovat.
Připravte si Tropické pokušení jako ledový nápoj. Stačí horký čaj nalít do skleniček zaplněných ze 2/3 kostkami ledu. Přidejte kousky čerstvého ovoce, meduňku nebo mátu.
Původ čaje
Protože je většina ingrediencí v sypaném čaji Tropické pokušení ovocná, stojí za zmínku uvést způsob jejich konzervace. V našich čajích totiž používáme ovoce lyofilizované, tedy vymrazované. Jedinečný způsob sušení potravin je zárukou uchování maxima zdraví prospěšných látek. Jeho dalším přínosem je, že lyofilizované ovoce neztrácí barvu, chuť ani vůni. Mrazem sušené plody odpovídají po zalití horkou vodou požadavkům na ovoce čerstvé. Jak po stránce obsahu cenných sloučenin, tak senzoricky.
Ananasy se pěstují ve více než 80 zemích světa. Oblíbené ovoce produkují například USA, Thajsko, Filipíny nebo Brazílie a Čína. Ročně se na Zemi urodí přes 15 milionů tun sladkých šťavnatých plodů. Za vysokou poptávkou stojí jak jejich skvělá chuť a mnoho způsobů kulinářského využití, tak obsah zdraví prospěšných látek. Za pozornost stojí zejména bromelin, napomáhající správnému trávení.
Je potřeba ananasy nějak víc představovat? Snad každý už je někdy ochutnal. Botanikové vznik jejich plodů popisují jako „splynutí sousedních bobulí“. Nám ostatním postačí vědět, že jakmile ananas dozraje, celá rostlina uhyne. Ananasovníky jsou rostliny, které dosahují 1-1,5 metru. Mají velmi krátký stonek, ze kterého vyrůstá růžice dlouhých a špičatých listů. Ananasy se sklízejí po 15-18 měsících od vysazení rostlin. Plody divoce rostoucích ananasovníků jsou nejedlé.
Podobně exotické jako ananas je pro Evropany mango. Přesto je běžně k zakoupení, takže oválné až podlouhlé sladké ovoce většina z nás dobře zná. Mangovníky jsou ale na rozdíl od ananasovníků rostliny dlouho žijící. Mohou plodit až 100 let a během té doby z nich lze sklidit kolem 2 milionů kusů manga. Mangovníky se původně vyskytovaly zřejmě v jižní a jihovýchodní Asii. Existují doklady o jejich existenci už před 25-30 miliony lety. Samotné plody patří k vyhledávaným pochoutkám. Jsou vítaným zdrojem vitaminu E a vitaminů řady B. Obsahují karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamin A.
Herbář a blahodárné účinky:








Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















10. 4.
9. 4.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

LESNÍ OVOCE - ovocný čaj

KOUZLO VÁNOC - ovocný čaj
