

TROPICKÉ POKUŠENÍ - ovocný čaj
Pokusíme se vás pokoušet. Alespoň chvíli. Tak si představte, že ležíte v závěsné houpačce. Před vámi je moře. Modré tak, že na obzoru splývá s oblohou. Trochu přimhouříte oči, protože vánek nad vámi právě rozčísl listy palmy a odpolední sluníčko vás zašimralo na tváři. Prsty se dotknete písku a naberete ho do dlaně. Hřeje… Teď už víte, jak vypadá Tropické pokušení.
Složení
Ibišek, Pražené kousky jablka, Šípková kůra, Višně, Aroma přírodní, Kandovaný ananas (ananas, cukr), Kandovaná papája (papája, cukr), Rybíz, Lyofilizované kousky jahod, Lyofilizované kousky malinNálev a chuť čaje
Ovocný čaj Tropické pokušení má červený, jiskrný nálev. Velmi atraktivní ovocná vůně přímo láká k ochutnání. Na jazyku zaznamenáte příjemnou kyselkavou rybízovo - jahodovou stopu.
Připravte si Tropické pokušení jako ledový nápoj. Stačí horký čaj nalít do skleniček zaplněných ze 2/3 kostkami ledu. Přidejte kousky čerstvého ovoce, meduňku nebo mátu.
Původ čaje
Protože většinu ingrediencí v tomto čaji tvoří ovoce, stojí za zmínku uvést způsob jeho konzervace. V našich čajích používáme ovoce lyofilizované, tedy vymrazované. Jedinečný postup sušení potravin je zárukou uchování maxim prospěšných látek. Dalším přínosem je, že lyofilizované ovoce neztrácí barvu, chuť ani vůni. Mrazem sušené plody odpovídají po zalití horkou vodou požadavkům na ovoce čerstvé. Jak po stránce senzorické, tak pokud jde o obsah cenných sloučenin.
Ananasy se pěstují ve více než 80 zemích světa. Oblíbené ovoce produkují například USA, Thajsko, Filipíny nebo Brazílie a Čína. Ročně se na Zemi urodí přes 15 milionů tun těchto sladkých šťavnatých plodů. Za vysokou poptávkou stojí jejich skvělá chuť a mnoho způsobů kulinářského využití, ale také cenné látky, které se v ananasech nacházejí. Za pozornost stojí především bromelin.
Víc už asi ananasy není potřeba představovat. Snad každý je někdy ochutnal. Zmiňme jen, že jejich plody vznikají zajímavým způsobem, kterému botanikové říkají „splynutí sousedních bobulí“. A překvapivé možná je, že jakmile ananas dozraje, celá rostlina uhyne.
Ananasovníky jsou rostliny, které dosahují výšky 1 – 1,5 metru. Mají velmi krátký stonek, z něhož vyrůstá růžice dlouhých a špičatých listů. Ananasy se sklízejí po 15-18 měsících od vysazení. Plody divoce rostoucích ananasovníků jsou nejedlé.
Podobně exotická jako ananas je pro Evropany papája. Její bobule, které mívají nejrůznější tvar a mohou měřit až 50 centimetrů a vážit 10 kilogramů, chutnají medově sladce, máslově. Šťavnatá bývá červená, žlutá nebo oranžová, v jejím středu se nacházejí malá semena. Papája je bohatá na draslík, vápník a sodík, obsahuje vitamin C a enzym papain.
Papája je doma zřejmě ve Střední Americe, pěstuje se však v Indii, Brazílii, Mexiku, Indonésii, Dominikánské republice, Nigérii a v mnoha dalších zemích. Ročně je na světě sklizeno zhruba 13 milionů tun papájí. Pokud vás zajímá, jak rostlina papáji vypadá, pak si představte asi 10metrovou bylinu podobající se stromu, z jehož kmene vyrůstají až tři čtvrtě metru dlouhé listy. Zjednodušeně lze říct, že vzhledem připomíná palmu.
Plody papáji se nejčastěji konzumují syrové, používají se k přípravě kompotů, sirupů, džusů nebo džemů.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















16. 8.
10. 4.
9. 4.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

LESNÍ OVOCE - ovocný čaj

JEDINEČNÉ MANGO - ovocný čaj
