

YERBA MATE ELABORADO CON PALO
Co vám nabídnou v Jižní Americe? Ať už zavítáte do honosné restaurace nebo chudé rodiny na okraji města, vždy vás pohostí teplým Mate. Zelený indiánský poklad tam dříve žvýkali s lístky koky. Protože má skvělé povzbuzující schopnosti, používají ho dnes i k přípravě čaje. V Argentině, Chile, Brazílii a Paraguayi se stal národním nápojem. Možná se zabydlí i u vás doma…
Složení
Yerba Mate 100%Nálev a chuť čaje
Nálev Mate je světle žlutý s lehkými odlesky zelené. Chuť je zemitá, kouřovitá a řízná. Najdeme v ní hořkost, někdo rozpozná ostré tóny. Nováčci mívají po prvním ochutnání rozporuplné pocity. Ale stačí si připravit Maté podruhé, potřetí… a je jasno. Tajemná chuť je velmi přitažlivá!
Původ čaje
Maté se vyrábí z lístků cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), která je pěstována v Argentině, Brazílii, Chile, Uruguayi a Paraguayi. Patří k rostlinám tradičně využívaným indiány pro povzbuzující účinky a vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Jde o stálezelený strom rostoucí na březích potoků v nadmořské výšce 500-700 metrů. Má rád stín a ochranu před větrem. V přírodě dorůstá až 20 metrů. Lístky jsou tuhé, vejčité, s vroubkovaným okrajem, asi 15 cm dlouhé a 5 cm široké. Jako první začali cesmíny pěstovat lidé z kmene Guarani, od nich se to naučili jezuitští misionáři. Pro účely sklízení listů se stromy udržují v maximální výšce 8 metrů, každé 3-4 roky jsou ořezávány koncové větve.
Výrobní postup zahrnuje 6 kroků – sklizeň, fermentace a oxidace, sušení, zrání, mletí, balení. Sklízejí se lístky i větvičky, a to většinou ručně. Rostlinný materiál se napěchuje do pytlů, v nichž začne samovolně docházet k fermentaci a oxidaci. K ukončení chemických změn jsou lístky a větvičky vystaveny krátkému působení vysoké teploty. Sušení probíhá ve speciálních místnostech, kde je udržována teplota kolem 90 °C. V jeho průběhu dojde i na hrubé mletí. Sklizeň pak putuje do jutových pytlů. Ty jsou 12-24 měsíců skladovány při stabilní teplotě. Maté v nich dozrává. Pak je mleto, tříděno a baleno.
Návod k tradiční přípravě:
- Tradičně se Mate připravuje v tzv. kalabase (vysušené tykvové slupce) a pije se horké nebo chlazené pomocí bombilly (kovové slánky).
- Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lžičky lístků a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci.
- Po několika minutách zalijte horkou vodou a nechte 3 minuty vyluhovat.
- Opatrně do kalabasy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet. Aby se do slánky nedostaly žádné lístky, je na jejím spodním konci malé sítko. Nepřipravujte příliš silný nálev, aby se bombilla neucpala!
- Tento proces můžete z jedné dávky Mate opakovat až pětkrát. Vylouhujte však vždy maximálně 3 minuty. V případě potřeby použijte k ochucení cukr, citron, pomeranč, rum, koňak nebo mléko.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- 1-2 lžičky Mate nasypte do šálku (200 ml) a zalijte 70-80 °C horkou vodou.
- Nechejte max. 3-5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev povzbudivější.
- Po 5 minutách však začíná čaj hořknout.
- Ze stejné dávky je možno připravit ještě další nálevy. Čaj lze ochutit citronem nebo javorovým sirupem.

























21. 10.
28. 2.
29. 9.
2. 9.
21. 8.
14. 8.
16. 7.
15. 7.
9. 7.
10. 6.
4. 6.
1. 6.
29. 5.
21. 5.
14. 5.
6. 5.
25. 2.
13. 2.
3. 2.
29. 1.
29. 1.
28. 8.
28. 8.
28. 8.
19. 6.
5. 6.
29. 5.
13. 5.
15. 3.
12. 3.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko kleště velké 65mm

Bavlněné sítko M - 1 ks

BOMBILLA - bambus - 1ks
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

SMETANOVÁ BORŮVKA - ovocný čaj

HONEYBUSH BIO
