Yerba Mate Harmonie těla BIO
Vyladili jsme posvátný nápoj indiánů mátou a jalovcem. Tradiční té tak získalo novou, atraktivní chuť, která zaujme jak vyznavače Yerba Maté, tak příznivce klasických bylinných čajů. Všechny ingredience jsou v BIO kvalitě, můžete se tak spolehnout na naprostou čistotu čaje a jeho blahodárný přínos vašemu tělu i mysli. Lehce povzbudí, jemně pohladí.
Složení
Yerba Mate Brazile Desplada BIO, Pampeliška kořen BIO, Plody jalovce BIO, Máta peprná BIO, Konopná mouka BIO, Listy meduňky BIO, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Yerba Mate Harmonie těla BIO dává nálev světle žluté barvy, který voní mírně, bylině a trochu peprně. Podobně příjemná je jeho chuť. Převládá v ní bylinnost a jistá libá zemitost Yerba Maté doplněná svěžestí máty i jalovce. Celkově působí čaj čerstvě, na patře zanechává dojem vyrovnanosti.
Původ čaje
Paraná, oblast, ze které pochází Yerba Mate v této směsi, je jedním z šestadvaceti brazilských regionů. Nachází se na jihu země, protíná ho obratník Kozoroha a částečně pokrývá jeden z nejzásadnějších subtropických lesů světa.
Právě tady rostou stromy cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), jejichž listy i s větvičkami vynikají vysokým obsahem povzbuzujícího theobrominu, theofylinu a kofeinu. Díky nim se nesmazatelně zapsaly do kultury brazilských indiánů, kteří z nich chystali nápoj k překonání únavy. Dnes se listy a větvičky těchto cesmín sklízejí každé tři až čtyři roky na plantážích. Dělníci je celé napěchují do pytlů a nechávají fermentovat. K ukončení přirozeného procesu je potřeba rostlinný materiál vystavit vysoké teplotě. Pak je surovina usušena a znovu uložena do pytlů, ve kterých rok nebo dva zraje. Až poté se může Mate pomlít, vytřídit a zabalit.
Přidáme ještě krátkou zprávu o plodech jalovce, které ve směsi najdete. Jde o méně obvyklou ingredienci, možná ji znáte jako součást slavného ginu. Jalovec obecný (Juniperus communis) se vyskytuje obvykle jako nízký keř s tmavě zelenými jehlicemi, které po promnutí mezi prsty voní. Rostlina existuje v mnoha variantách a najít ho tak můžeme na severní polokouli - v místech se slunečním svitem, na okrajích lesů nebo holých svazích skal či hor. Plody jalovce patří k významným léčivkám, používají se také jako koření. Chutnají téměř hořce a voní po pryskyřici. Udržují normální stav močového ústrojí i trávení. Babky kořenářky doporučovaly rozžvýkat kuličku jalovce po vydatném obědě.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
70-80 °C | 3-5 minut | 1-2 čajové lžičky na 200 ml |
Návod na přípravu
- 1-2 lžičky Mate nasypte do šálku (200 ml) a zalijte 70-80 °C horkou vodou.
- Nechejte max. 3-5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev povzbudivější.
- Ze stejné dávky je možno připravit ještě další nálevy.