

YERBA MATE PRAŽENÉ PREMIUM
Čím je pro Asii mandragora, tím je Maté pro Jižní Ameriku. S trochou nadsázky, samozřejmě. Přesto nemůžeme pominout fakt, že si získal přízviska jako „zelené zlato indiánů“ nebo „čarodějná bylina“. Rituálně se čaj z lístků cesmíny paraguayské popíjí pár tisíc let a v Argentině nenajdete člověka, který by ho alespoň neochutnal. Pomáhá totiž zahnat nejen únavu, ale taky třeba hlad. Vyzkoušejte prémiovou verzi praženého Maté jako skutečný Jihoameričan.
Složení
Yerba Mate 100%Nálev a chuť čaje
Yerba Mate pražené Premium chutná znalcům tohoto nápoje skutečně delikátně. Jeho tmavě hnědý nálev voní po kouři a vyniká zemitostí. Podobné tóny se odrážejí i v chuti.
Je potřeba uvést, že ne každému čajomilci chuť Maté napoprvé učaruje. Kdo ho ale konzumuje déle, nachází v něm kromě schopnosti podpořit zdraví také jemné nuance závislé na pořadí nálevu, jeho síle, teplotě a třeba i náladě spolupopíjejících. Na Maté by totiž nikdo neměl být sám.
Původ čaje
Co je ve skutečnosti ono legendami opředené Yerba Maté? Sušené a drcené lístky cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), jejichž odvar je populární zejména v jihoamerických zemích. Pověst povzbudivého nápoje ovšem dávno překročila hranice kontinentu. Yerba Maté je dnes popíjeno na celém světě, a to v horké i ledové variantě, pražené, ochucené, granulované… Nejvíce účinných látek a maximální chuťový zážitek ale poskytuje samozřejmě Maté v čisté podobě. Proto vozíme od prověřených argentinských farmářů tento prémiový produkt. Je vyroben tradičním postupem, takže obsahuje zdraví prospěšné látky, jako jsou kofein, theobromin, theofilin, vitaminy A, C i řady B a také vápník, mangan, hořčík, železo a další minerály. S jejich přispěním a za působení antioxidantů, na které je Yerba Maté rovněž bohaté, může nápoj přispívat ke komplexnímu zdraví konzumentů, podporovat mírnění únavy, pocitu hladu a aktivovat látkovou přeměnu.
Yerba Maté je spojováno s původním indiánským kmenem Guarani. Jeho příslušníci připravovali nápoj z cesmíny k rituálním účelům – ke sjednocení kmenů, při významných návštěvách apod. Maté bývá podáváno v nádobě z vydlabané tykve (kalabasa) a popíjí se slánkou (bombilla).
Cesmína paraguayská je stálezelený, asi dvacetimetrový strom vyskytující se v nížinách Brazílie, Argentiny, Chile, Paraguaye i Uruguaye. Je vázána na vodu, takže ji obvykle najdeme kolem potoků a řek, ve stínu vyšších stromů. Tuhé zelené listy se sklízejí i s větvičkami. Nejprve je farmáři nacpou do pytlů a nechávají přirozeně fermentovat. Když uznají, že je proces v potřebné fázi, vystaví úrodu vysoké teplotě a tím ho zastaví. Maté dále suší a melou na hrubé kousky. Ty putují znovu do pytlů, v nichž zrají 12-24 měsíců. Nakonec je potřeba ho upražit, jemně namlít, vytřídit a zabalit.
Návod k tradiční přípravě:
- Tradičně se Mate připravuje v tzv. kalabase (vysušené tykvové slupce) a pije se horké nebo chlazené pomocí bombilly (kovové slánky).
- Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lžičky lístků a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci.
- Po několika minutách zalijte horkou vodou a nechte 3 minuty vyluhovat.
- Opatrně do kalabasy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet. Aby se do slánky nedostaly žádné lístky, je na jejím spodním konci malé sítko. Nepřipravujte příliš silný nálev, aby se bombilla neucpala!
- Tento proces můžete z jedné dávky Mate opakovat až pětkrát. Vylouhujte však vždy maximálně 3 minuty. V případě potřeby použijte k ochucení cukr, citron, pomeranč, rum, koňak nebo mléko.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- 1-2 lžičky Mate nasypte do šálku (200 ml) a zalijte 70-80 °C horkou vodou.
- Nechejte max. 3-5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev povzbudivější.
- Po 5 minutách však začíná čaj hořknout.
- Ze stejné dávky je možno připravit ještě další nálevy. Čaj lze ochutit citronem nebo javorovým sirupem.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

VANILKOVÁ ŠVESTKA - ovocný čaj

DĚTSKÝ SEN PŘÍRODNÍ - ovocný čaj
