

Zázvor BIO - prášek
Proč si svůj oblíbený nápoj okořenit špetkou zázvoru? Odpověď je jasná! Protože mu dodá jak pořádný říz, tak spoustu skvělých látek. S jejich pomocí podpoříte metabolismus sacharidů i vitalitu. Peruánský stoprocentní prášek z oddenku zázvoru má pořádnou sílu. Podle nás je ještě o fous pikantnější než čerstvě nastrouhaný zázvor ze supermarketu. Vyzkoušejte ten rozdíl.
Složení
Zázvor BIO 100%Nálev a chuť byliny
Zázvor BIO – prášek má písčitou barvu, jeho chuť je peprná, štiplavá, trochu nasládlá. Protože jde o produkt získaný pouze mechanickou úpravou oddenku, v nápojích se nikdy zcela nerozpustí.
Můžete ho přidat do čaje, smoothie, ale poslouží taky jako koření k přípravě nejrůznějších sladkých i slaných pokrmů.
Původ čaje
Může to vypadat, že zázvor se k Peru tak nějak nehodí. Vždyť pochází z jihovýchodní Asie, a právě tam je také nejvíc populární. Pravdou je, že štiplavé oddenky této rostliny Peruánci doslova milují, krom toho patří do první pětky jejich největších světových producentů. Tamní příroda, podnebí, bohatá sopečná půda a vlhko zázvoru mimořádně prospívají. Podmínky v Peru mu dokonce umožňují růst pomaleji, takže je chutnější a aromatičtější než zázvor z Asie.
Pěstitelé zázvoru se v Peru zaměřují zejména na udržitelné a ekologické postupy. Vyhýbají se pesticidům, využívají přírodní hnojiva. Jejich zázvor je tak mimořádně lahodný a vyhledávaný. V roce 2020 hlásila země produkci 20 tisíc tun zázvoru, což byl meziroční nárůst o 15 procent. Z 95 procent šlo o zázvor v BIO kvalitě, což je cesta, ve které hodlají peruánští zemědělci pokračovat.
Ještě doplníme pár informací o samotné rostlině. Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je trvalka, kolem metru vysoká, s dlouhými listy. Téměř vůbec nekvete, rozmnožuje se totiž oddenky. Jak jsme už uvedli, pochází z Asie, dnes je pěstována v Indii, Číně, Thajsku, ale i na Jamajce, v Mexiku nebo Peru. Oddenky zázvoru jsou bohaté na draslík, hořčík, fosfor, vitamin C a E. Obsahují zároveň esenciální oleje, flavonoidy, alkaloidy a další fotochemikálie. Za pronikavou chutí zázvoru stojí gingeroly.
Obvykle se zázvor používá k přípravě čajů, čajových směsí, ovocných nápojů nebo likérů či k okořenění sladkých i slaných pokrmů. Mimochodem, zázvor je podle ajurvédy jedno z nejdoporučovanějších koření.
Dospělý člověk by neměl překročit dávkování 4 g za den, lidem trpícím například žlučníkovými kameny nebo diabetem se doporučuje poradit se o užívání zázvoru s lékařem.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Zázvor zalijte vodou o teplotě 80 ⁰C v poměru půl čajové lžičky na 200-250 ml.
- Nechejte 5 minut luhovat pod pokličkou. Poté přeceďte.
- Nepřekračujte doporučené dávkování 4g za den.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

SKOŘICE CEJLONSKÁ BIO - prášek

KURKUMA BIO - prášek
