

CHINA OP - bílý čaj
Čínské bílé čaje se údajně poprvé objevily v severní dynastii Song. V letech 960 až 1127 tak Číňané vedle prvních papírových peněz a střelného prachu obdivovali také nefermentované čajové lístky s mimořádně svěží vůní a lahodnou chutí. Velmi záhy byla vypracována pravidla pití vzácného nápoje s detailními popisy sklizně, výroby i přípravy bílých čajů. V podstatě se na nich moc nezměnilo....
Složení
Bílý čaj CHINA OP 100%Nálev a chuť čaje
Po zalití horkou vodou získáme světle žlutý, krásně vonící nápoj. Bílý čaj China OP chutná příjemně ovocně, s minimální svíravostí. V dochuti můžeme pozorovat nasládlost.
Bílé čaje chutnají dobře horké i studené, nebojte se připravit si z nálevu osvěžující ice tea.
Původ čaje
Bílý čaj je jednou z čínských specialit vyráběných z nejmladších listových pupenů. Ty mu dávají svěží a delikátní chuť i barvu nálevu. Vyrábí se většinou v provinciích Jianyang, Fuding, Songxi a Fujian. Jde o kopcovité oblasti s celoročně mírným klima a průměrnou roční teplotou kolem 18 °C.
Fujian leží na jihovýchodním pobřeží Číny. Tradičně bývá popisován jako země „osmi dílů hor, jednoho dílu vody a jednoho dílu půdy“. Jde o nejvíce zalesněný region v Číně, lesy zaujímají téměř 65 procent jeho plochy. Nejvyšším vrcholem Fujianu je Huanggang Peak s nadmořskou výškou 2157 metrů.
Čajovníkům čínským, které tamní farmáři na svých plantážích pěstují, subtropické podnebí Fujianu mimořádně vyhovuje. Zimy jsou mírné a léta, během nichž bývá provincie ohrožována tajfuny od Pacifiku, horká.
Pro bílý čaj se neškubou všechny čajovníkové lístky. Ručním sběrem jsou získávány jen mladé výhonky a první lístky, které k nim přiléhají. Hned po sklizení se čaj pomalu a velmi šetrně suší v chladné větrané místnosti. Zručné ruce dělníků ho rozloží do tenkých vrstev na velká plata. Sušení probíhá několik desítek hodin. Po něm následuje ještě dosušování ve speciálních pecích. S bílým čajem se musí zacházet nanejvýš opatrně – pokud by se při transportu z plantáže lístky zapařily nebo pomačkaly, spustila by se přirozená oxidace enzymů a výsledkem by byl čaj znehodnocený.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























29. 4.
17. 4.
4. 11.
7. 3.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko L - 1 ks

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Čajová konvice se sítkem - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CHINA GUNPOWDER - zelený čaj

KING MAO FENG - bílý čaj
