

LOPUCH LIST (Arctium lappa) - bylina
Lopuch větší není znám jen pro chutný kořen, ale ve světě bylinkářství i pro své ohromující listy. Bylina, které se hlavně majitelé dlouhosrstých psích mazlíčků na svých toulkách přírodou děsí, byla již od pradávna vyhledávána babkami kořenářkami.
Složení
Lopuch list 100%Nálev a chuť byliny
Zeleno - zlatavý nálev má příjemnou bylinnou notu a nabízí hořkosladkou hru chutí.
Původ byliny
Lopuch větší neboli Articum lappa je dvouletá bylina volně rostoucí podél cest a na rumištích napříč celým mírným pásmem. Vzhledem nelze přehlédnout. Ve výjimečných případech dosahuje do výšky až tří metrů a u země je tvořen obrovskými listy, které mohou mít až půl metru na délku a čtyřicet centimetrů na šířku. Suché plodenství je opatřeno háčky a často se zachycuje na srst zvířat či oděvy.
Pro účely přírodní medicíny se volí výhradně rostliny z ekologicky nezávadných lokalit. Například v Japonsku se dokonce cíleně pěstuje, jelikož jsou v asijských zemích jeho řapíky a kořeny považovány za velkou lahůdku. Listy lopuchu byly však nejen v gastronomii dlouhou dobu opomíjeny pro svou hořkou chuť. Ta se ovšem vyskytuje pouze u již přestárlých rostlin. Sklidíte-li mladé výhonky či listy v prvním roce růstu, nepříjemné pachuti se lehce vyhnete a jsou výtečné například do jarních salátů.
Sušené listy mají široké uplatnění, a to jak v případě vnitřního, tak vnějšího užití. Čaj z výhonků není sice tak známý jako z kořene, ale složení organismu užitečných látek je obdobné. Výtečné je i zpracování do formy tonika za pomoci kosmetického lihu. Z lopuchových listů lze také snadno připravit obklady.
Méně známé použití je jako koření pod maso či do polévek a omáček. Často se míchá s pampeliškou, do čaje se pak s oblibou přidává máta nebo med.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinu zalijte vroucí vodou 100 °C v poměru 2 čajové lžičky na 250 ml.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MÁTA PEPRNÁ (Mentha piperita)

LOPUCH KOŘEN (Arctium lappa) - bylina
