

Stříbrná jehla - čaj ušitý na míru

Ten nejlepší - Silver needle (Bai Hao Jin Zhen) neboli Stříbrná jehla patří opravdu mezi elitu čínských čajů - znalci ho řadí dokonce mezi prvních deset a na jeho delikátní chuti (a také nutno říci i na ceně) je to skutečně znát. Není proto divu, že si jej oblíbila i císařská rodina a Číňané jej považují za svůj tradiční nápoj pro významné události jako např. oslavy Nového roku, svatby a rodinná setkání. Název získal podle svého vzhledu- lístky s bílými vlásky jsou stočené do ruličky připomínající právě jehlu. Ty nejkvalitnější odrůdy Silver needle se pěstují již od dob dynastie Ming ve dvou regionech provincie Fujian, a to ve oblastech Fuding a Zhen He, přičemž současnou podobu a chuť čajových lístků má Silver needle až od 18. století. Jedná se o bílý čaj, což znamená, že na rozdíl od zelených čajů neprošel během procesu úpravy spařením.
Legenda o dívce
Nebyl by to pravý čínský čaj, kdyby nebyl opředený nějakou legendou. Ta u Silver needle vypráví o krásné dívce, která tento čaj sbírala za úplňku pomocí kouzelných zlatých nůžek, díky čemuž získal výsledný nápoj magickou chuť a vůni. Realita pěstování a následného sběru si však s legendou příliš nezadá. Silver needle se totiž opravdu sbírá za pečlivě střežených okolností. Sběr probíhá pouze mezi 15. březnem a 10. dubnem, vždy v první možný den, kdy nehrozí déšť, který by mohl mladé a křehké lístky poškodit, a jen v momentě, kdy již uschla ranní rosa a zároveň nejsou přízemní mrazíky.
Pouze ruční sbírání a přísná kontrola může zajistit, že konečné balení Silver needle bude obsahovat jen to nejkvalitnější, a není to opravdu nic snadného. Sbírají se pouze zavřené lístky (pupeny), které mají správnou velikost a barvu, a dokonce se bere v potaz i správná délka stonku. Není tedy divu, že i nejlepší sběrači dokáží za den natrhat pouze půl kila tohoto čaje, uvážíme - li, že toto množství obsahu více než 4 500 pupenů.
Natrhaný čaj se poté rozprostře do mělkých bambusových košů a dá se sušit na slunce dokud neztratí 70 % své vlhkosti. Poté se v koších pomalu praží nad uhlím, přičemž je udržována velmi nízká teplota, takže lístky si uchovávají svou bílou barvu. Následně jsou opatrně stočeny do finální podoby a ještě teplé lístky jsou poté zabaleny do pytlů, kde postupně z teplého vzduchu opět naberou svou ztracenou vláhu.
Když zdraví chutná
Omamující nasládlá a svěží chuť s perfektně vyváženou kombinací melounu a ananasu, jejichž lehký dotek lze v Silver needle rozpoznat, vůně připomínající cukrovou vatu a lehce nažloutlý odstín nálevu - to vše je Silver needle.
Tento čaj obsahuje velké množství látek prospěšných našemu organismu - mezi jeho hlavní pozitiva na naše zdraví patří pomoc při boji s rakovinu, obezitou či cukrovkou a podpora imunity. Dále také obsahuje antioxidanty, vitamíny a v neposlední řadě i velké množství kofeinu, takže jej můžete pít jako přírodní a zdravý životabudič.
Silver needle se zalévá horkou vodou o teplotě mezi 75 a 80 °C, přičemž doba louhování může být delší oproti jiným bílým čajům - až 5 minut. Čaj se doporučuje podávat ve sklenici, aby vynikl "tanec" jehliček.