

13 tipů, čím si ochutit kvalitní sypaný čaj

Podle nás mají zelené, bílé, černé, bylinné a všechny další čaje svým konzumentům především chutnat. Záleží jen na vkusu a prioritách, jestli a čím oblíbený nápoj vyladíme. Tady je pár tipů.
Třtinový cukr
Třtinový bílý cukr (sacharóza) je asi nejpopulárnější a nejpoužívanější ochucovadlo. Přesto, že je lékaři považován za „tichého zabijáka“, většina si bez něj život nedovede představit. Méně už se ale ví, že cukr v potravinách zlepšuje vnímání chutí a aroma. Z toho důvodu se přidává třeba do kořenících směsí. Čaj může docela zásadně harmonizovat, a to i v sotva znatelném množství. Pokud sladíte bílým cukrem, doporučujeme hrubě krystalický, který nemá skoro žádnou vůni. Kostkový cukr není právě vhodný. Obsahuje sacharát vápenatý nepatrně měnící výslednou chuť.
A ještě něco byste měli vědět – zprávy jezuitů ze 17. století popisují zvyk pít čaj přes kousek cukru. Kde? Světe div se, v Číně!
Kandysový cukr
Oblíbený kandys je speciálně vyrobený cukr pro jemné slazení čaje a kávy. Nejde o žádnou převratnou novinku – kandys je cukr (sacharóza) s velkými, alespoň 5milimetrovými krystaly. Vyrábí se chlazením a pomalou krystalizací cukerného roztoku. Při ochutnání působí méně sladce, pomalu se rozpouští a nemá téměř žádnou vlastní vůni. Může se vyskytovat také pod názvem cukrkandl.
Hnědý cukr
Na rozdíl od bílého cukru obsahuje zdraví prospěšnou melasu. Většinou jsou přítomny také některé aminokyseliny a vybrané minerální látky. Skoro vždy jde o nerafinovaný řepný cukr. Vyrábí se v podobě hrubozrnného sypaného cukru nebo jako kandys. Může být ochucen karamelem.
Med
Skutečný včelí med je složen z fruktózy, glukózy, sacharózy, vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Vyznavači zdravého životního stylu neznají lepší sladidlo. Čajomilci ale může vadit jeho silné aroma, které dokáže překrýt původní chuť nápoje. Na druhou stranu - čajům přirozeně medovým (např. Ceylon High Grow, Assam Hatimara, Assam Itakhooli, Kenia Milima Golden Tipped) skvěle podtrhne chuť i vůni.
Fruktóza
Takzvaný ovocný (hroznový) cukr dodává tělu energii rychleji než jiné sacharidy. Je o něco sladší, takže ho stačí menší množství. V čaji funguje jako vynikající „ladič“ chuti.
Sirupy
Obecně jsou sirupy koncentrované roztoky nesoucí léčivé látky. Pro použití v čajích (a vlastně nejen tam) jsou nejvhodnější sirupy bez konzervantů. Obsahují vitaminy, antioxidanty i minerály, čímž zvyšují hodnotu nápoje. Na druhou stranu výrazně mění jeho chuť a vůni. Na výběr jsou tyto sirupy.
Umělá sladidla
Většina obdivovatelů a konzumentů jakostních čajů umělá sladidla nedoporučuje. Zanechávají v ústech „chemickou stopu“, některé studie popírají jejich zdravotní nezávadnost.
Citron
Čaj s citronem je snad nejpoužívanější kombinace. Na období boje s nachlazením možná, ale citron má velmi kyselou chuť a rozhodně se nehodí pro většinu sypaných čajů. Dobře funguje u čajů černých, které lehce ovoní. Stačí jen malý plátek nebo čerstvá kůra. Tak si vychutnávají čaj třeba na Srí Lance.
Ovoce
Pro nejrůznější druhy ovoce platí totéž, co pro citron. Pokud připravujeme osvěžující ledové čaje, pak je ovoce dobrou volbou. Musíme ale počítat s tím, že dokáže původní chuť nápoje „přerazit“. To platí o ovoci čerstvém i konzervovaném. Máte-li ale chuť, hledejte produkty s přírodním aroma, bez umělých barviv a konzervačních látek. Sirupy s ovocem jsou také v naší nabídce a jsou mimořádně dobré!
Mléko
Mléko je v ochucování čajů velká kapitola. Nejčastěji se s ním setkáme v Anglii, ale na mléku je postaven třeba i indický čaj masala. Přidání mléka a smetany je vhodné u čajů silných a výrazných. Zpravidla se používají k čajům černým, při přípravě takzvaného Breakfast Tea. Pro tyto účely jsou nejlepší například černé čaje. Populární anglickou klasikou je Five o clock tea či Earl Grey ochucený bergamotovou silicí.
Sůl, minerály, glutamát
Osvědčené, i když méně používané, je i „solení“ čaje. V množství do 100 mg na litr nápoje dokáže sůl jeho chuť vyhladit a zvýraznit. Stejně tak použití chloridu vápenatého nebo přiměřeně tvrdé minerální vody může zlepšit vůni čaje a podpořit kulaté a jemné chutě. Glutamát je v malém množství v čaji přirozeně obsažen. Dává mu takzvanou pátou chuť nazývanou umami. Lze ho do čaje přidat i následně, ale jen ve velmi malém množství (do 50 mg/l).