

4 kroky, jak si matchu připravit s běžným nádobím

Vybavení na domácí přípravu Matchy
Jediné, co vám můžeme poradit je, abyste matchu rozhodně vyzkoušeli. Nejdřív třeba jednoduše s vybavením, které najdete v kuchyni. Když se vám to bude líbit, inspiraci hledejte v knihách či videích o tom jak připravit Matchu.
Proč matchu ochutnat – ve zkratce
Uhrančivě zelený pudr je kromě jiného skvělým povzbuzovačem. Takže tam, kde potřebujete podat duševní či tělesný výkon se uplatní náramně. Matchi přicházejí na chuť lidé kreativní, s náročným zaměstnáním, sportovci, vyznavači zdravého životního stylu, studenti… Zkrátka ti, co hledají smyslové zážitky a upřednostňují nejvyšší kvalitu. Co se chuti týká, jde o velmi interesantní záležitost. Lehce pikantní, lehce svíravá a nakonec sladká matcha vás nenechá při jednom šálku (tedy misce). Protřelí ochutnávači snadno odliší matchu japonskou od čínské. Nejen podle barvy, ale i aroma a chuti. Máte-li rádi čaje v jejich nejpřirozenější podobě, hledáte-li silný antioxidant a nápoj s detoxikačními, protizánětlivými a civilizačním chorobám předcházejícími účinky, volte matchu.
Jak matchu připravit – v rychlosti
Všechno začíná u nákupu. Pořiďte si matchu kvalitní, z ověřeného zdroje, kde vás podrobně informují o jejím původu. Pak zamiřte do kuchyně.
- Připravte si širší misku, čajovou lžičku, elektrický šlehač na mléko, horkou vodu a utěrku (my jsme použili vše z Ikea a vyhovovalo).
- Odeberte z balení matchi ½ lžičky a prosejte ji přes sítko do misky.
- Zalijte matchu 1 decilitrem vody o teplotě 75 ⁰C (při běžných podmínkách se na takovou teplotu voda ochladí asi 2 minuty po ukončení varu).
- Ponořte šlehač a matchu napěňte.
To je všechno. Jediné úskalí, které nás při této přípravě matchi potkalo, spočívalo v malém ponoření šlehače do čaje. Matcha byla rázem na stole, zdi i košili. Dejte si na to pozor a šlehejte raději ve vyšší misce. Ano, z toho důvodu vám preventivně doporučujeme zmíněnou utěrku.
Dobře našlehaná matcha (opravdu stačí několik vteřin) zhoustne a pokryje se jemnou pěnou.