Nová registrace
Zapomenuté heslo
+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manutea.cz

Proč zboží od nás?

  • Doprava zdarma od 1 000 Kč
  • Spokojených zákazníků
  • Dodání obvykle do 48 hodin

DTest

 

DTest


Heureka - ověřeno zákazníky



Čajopis aneb voňavé cesty… po Číně

13.07.2016 4 minuty čtení
Čína je neoddiskutovatelně čajovou velmocí. Proto naše putování za světovými čaji musíme začít právě tam. V zemi legend, vznešených vladařů a unikátních čajů.

Historie plná náhod

Chuť a účinky čajových lístků objevil údajně císař Chen-Nung, a to 2737 př. n. l. Když si vařil vodu, spadly mu do ní lístky čajovníku, on ochutnal a fenomén byl na světě. Nebo to bylo jinak? Druhý příběh popisuje muže, jenž meditoval tak dlouho, až usnul. Když se probudil, velmi se na svou slabost rozhněval a aby se už nemohla opakovat, uřízl si obě oční víčka. Na místě, kam je zahodil, vyrostl keřík s listy zahánějícími únavu.

Pravděpodobně to ale bylo úplně jinak a účinky čaje byly objeveny náhodou, když asi před 5 tisíci lety hledali v povodí Dlouhé řeky prapředci dnešních Číňanů něco na zub. Zelené lesklé lístky zbavovaly bolesti, únavy a hladu, takže se rychle staly velmi oblíbenými.

Čaj, kam se podíváš

Poměrně rychle se pití čaje stalo způsobem léčení řady nemocí, jeden čas patřilo výhradně do aristokratických kruhů, až byl čaj nakonec prohlášen za součást každodenního života. Lístky čajovníku Camellia jsou považovány za jednu ze sedmi čínských potřeb, spolu s palivovým dřívím, rýží, olejem, solí, sójovou omáčkou a octem. Slovo „čaj“ je samozřejmě čínského původu, v dávných dobách se mu říkalo „tu“ (tchu), někdy také „jia“ (ťia), později „ča“ (čcha).

Čajová kultura je s historií Číny pevně svázaná. Kvalitní čínské čaje se dodnes sklízejí převážně ručně a jejich zpracování je věnována mimořádná pozornost. Tisícileté zkušenosti s pěstováním čajovníků a výrobou mnoha čajových sort jsou nepřekonatelné. Více než tři čtvrtiny světové produkce zeleného čaje pochází z Číny. Čaj má svou symboliku, propracované obřady, nádobí, etiketu… V zemi najdeme i několik výzkumných ústavů studujících výnosnost, šlechtění a účinky čaje.

Vyberte si, prosím

Je velmi těžké stanovit, kolik čajových sort se v Číně vyrábí. Některé zdroje uvádějí 700 až 1000, podle jiných je jisté, že už v roce 1900 měli někteří čínští obchodníci na skladě 8000 druhů čaje. Dnes je v zásadě můžeme rozdělit do sedmi kategorií. I když přechody mezi některými jsou takřka neznatelné.

Černé čaje

Čínský černý čaj

V Číně je najdeme pod názvem „červené“, podle barvy nálevu. Ačkoli dosahují skvělých parametrů, nejsou místními příliš oblíbené. Tento čaj se v Číně vyrábí poměrně krátce, kvalitou se ale řadí ke špičce. Aby byl čaj černý, musí být fermentovaný - po zavadnutí se lístky čajovníků svinují, čímž se uvolní šťáva a nastartuje fermentace. Proces ukončí až sušení.

Dá se říct, že téměř každá čínská provincie, která produkuje zelený čaj, dodává na trh i kvalitní čaje černé. K nejvýznamnějším patří Yunnan, Anhui, Fujian a Jiangsu. Za pozornost rozhodně stojí jemně nasládlý China Yunnan FOP, delikátně ovocný a kouřový China Keemun Congu, hořký a vanilkově voňavý Bi Luo Chun nebo unikátní, lehce kořeněný Golden Dragon.

Částečně fermentované (Oolongy)

Čina Oolong

Také pro Oolongy mají v Číně speciální barvu – říkají jim modrozelené (i když tak skutečně nevypadají). V jejich chuti a aroma hraje velkou roli procento fermentace (8-85 %). Listy se po krátkém zavadnutí na slunci mírně pohmoždí přehazováním a protřásáním, pak hodinu až dvě „odpočívají“ a opět se prohazují. Proces se opakuje 2-4krát. Když je dosaženo žádoucího stupně fermentace, listy se prudce prohřejí, rychle ochladí, rolují a suší.

Oolongy jsou typické spíš pro Taiwan, ale ani v čínské nabídce nechybí takzvané degustační čili lahůdkové nebo pochoutkové čaje. Výborně se hodí k čajovému rituálu Gong Fu Cha. Proslavený je například legendární Da Hong Pao (Velké šarlatové roucho), Xain Hong Pao (Malé šarlatové roucho) nebo Bai Ji Kuan (Bílý kohoutí hřeben). Všechny pocházejí z provincie Fujian, jsou velmi jemné a mírně povzbuzující. Provincie produkuje také organické verze Oolongu, například osvěžující White Downy se sladově ořechovou chutí.

Zelené čaje

Čínský zelený čaj

Pojednání o zelených čajích z Číny by zabralo tisíce řádků. Ve zkratce lze říct, že se mezi nimi nacházejí naprosté rarity, čaje mimořádné kvality a také čaje průměrné. Mají originální chuť, na kterou si Evropan musí zvyknout, ale jakmile si ji oblíbí, nehledá už jinou. Po sklizni se čajové lístky nechávají zavadnout, pak jsou buď nahřívány nebo praženy, formovány a sušeny. Pro čínský zelený čaj je typické kouřové aroma, pokud je vyráběn takzvaným japonským způsobem (napařováním), tato vůně mu chybí.

Zelené čaje jsou na pohled mimořádně krásné. Jejich barva se pohybuje od tmavých tónů až po trávově zelené, setkáme se s plochými, jehlicovitými nebo granulovitými listy, spirálkami i vzácným typem dlouhověkého obočí. Najdeme mezi nimi květinově uhrančivý Bi Hong Lou, decentně natrpklý Gunpowder, mysl otevírající Chun Mee (Vzácné obočí), Lung Ching (Dračí studna) a mnoho dalších delikates.

Bílé čaje

Čínský bílý čaj

Dříve mohli bílý čaj popíjet jen na císařském dvoře. Dnes jsou lehounké a harmonické čaje dostupné všem. Je ale třeba počítat s vyšší cenou. Sklízejí se jen několik dnů v roce a obsahují pouze nejmladší čajové lístky nebo nerozvité pupeny. Velejemné sorty pocházejí zejména z provincie Fujian.

Klasikou mezi bílými čaji je celolistový Bai Mu Tan s občerstvující nasládlostí. Vynikající, vkusnou chutí vyniká Guangxi Bílé peří.

Žluté čaje

Čínský žlutý čaj

Vyrábějí se podobně jako zelené, ale suší se pomaleji při poměrně nízké teplotě. Na trhu se objevují zřídka, například pod názvy Jun Shan Yin Zhen (žlutý čaj z pupenů), Huo Shan Huang Cha (unikátní žlutý čaj) či Bei Gang Mao Jian (běžný typ žlutého čaje). Mezi producenty žlutého čaje patří provincie Zhejiang, Anhui nebo Hubei.

Dodatečně fermentované (Pu Erhy)

Čínský PuErh

Pu Erhy mají specifickou, zemitou chuť a až mechovou vůni. Původně se Pu Erhem nazýval výhradně čaj lisovaný, pocházející z města Pu Erh v provincii Yunnan. Na rozdíl od ostatních čajů tento s věkem vyzrává. Vyplatí se investovat do kvality a pátrat po přirozeně starém čaji, u kterého nebyl proces zrání nijak urychlován. Pu Erhy se vyrábějí ze zeleného čaje, který je vystaven horké páře a stlačen do formy nebo rozprostřen na velké hromady. Takto fermentuje nejméně 50 dní, někdy až 4 měsíce.

Typickým představitelem Pu Erhu je lisovaný patnáctiletý Mini Tou Cha nebo sypaný 1st Grade.

Specialitky – aromatizované a umělecké čaje

Čínský kvetoucí čaj

Na závěr věnujme zmínku i vymazlenostem, kterými Čína obohacuje čajový svět. Umění dodat čajovým lístkům vůni (nejčastěji jasmínu, růží nebo orchidejí) je starou čínskou specialitou. Sešíváním nebo motáním čaje pak vznikají doslova malá umělecká díla. Mezi nejznámější patří takzvané kvetoucí čaje.

Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.