

Ceylon medium FBOP - černý čaj
Cejlonské čaje jsou pojem. Krabička pravého černého čaje z ostrova omývaného vodami Indického oceánu bývá opatřena logem lva s mečem. A taky ověnčena superlativy. Srí Lanka je specialista na silné, kvalitní a chuťově originální černé čaje. Tento zástupce místní produkce patří k hrubším, zlomkovým, s podílem křehkých listových pupenů. Pijte ho jako na anglickém dvoře - s mlékem a cukrem.
Složení
Černý čaj Ceylon Orange Pekoe 100%Nálev a chuť čaje
Ceylon Medium FBOP vám připraví pravý čajový zážitek. Silnou chuť podmalovávají tóny ovoce, vůně je hluboká a nálev tmavě jantarový. Perfektní čaj pro milovníky jedinečně povzbuzujících nápojů.
Doporučujeme popíjet ochucený kapkou mléka a lžičkou hnědého cukru.
Původ čaje
Cejlon, dnes správně Srí Lanka, se o naprostou většinou svého černého čaje rozdělí s čajomilci celého světa. Z roční produkce 300 tisíc tun exportuje celých 90 procent. Pravý cejlonský čaj je totiž mimořádně žádaný, a to jak lidmi, kteří si ho vychutnávají pravidelně, tak těmi, kdo se zaměřují na degustace různých čajových sort z různých zahrad.
Není bez zajímavosti, že se Cejlon stal čajovou velmocí vlastně trochu z nouze. Když totiž plantáže kávovníků místních farmářů zdecimovala v 70. letech 19. století houbová choroba, chopil se příležitosti James Talor. Mladý pomocný správce kávových plantáží, původem Angličan, vysadil první akry čajovníkových keřů a stylem pokus-omyl se naučil zpracovávat jejich listy. Během pěti let založil čajový byznys, který východoasijskému ostrovu dodnes přináší prosperitu a zaměstnává značnou část obyvatel.
Černý čaj není snadné vyrobit. Záleží na mnoha okolnostech a správném načasování, aby na konci celého procesu byly lístky plné chuti, s nádhernou barvou a unikátní vůní. Po naškubání se nechává čaj zavadnout, pak je válcován a svinován. Díky tomu se z něj uvolní šťávy, které v teple a vlhku spustí přirozený proces oxidace enzymů. Nejde ale o žádnou nekontrolovatelnou chemickou reakci. Fermentace je řízena a pečlivě sledována. Na ní totiž závisí, jak chutný a voňavý čaj bude. Následným krokem je sušení. Poté je potřeba čaj vytřídit, zvážit a zabalit. Veškerý cejlonský čaj je vyráběn za bedlivého dohledu kontrolorů kvality.
Zkratka FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) v názvu tohoto čaje znamená, že jde o čaj zlomkový, obsahující čajové pupeny.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CEYLON ORANGE PEKOE - černý čaj

ASSAM TGFOPI MARGERITA - černý čaj
