

Matcha - znovuobjevený zázrak

Největší slávy se Matcha v Číně dočkala za vlády dynastie Song, kdy vznikl rituál pití Matchy šlehané bambusovou metličkou. Vpádem Mongolů na začátku 13. století došlo v Číně k úpadku pěstování Matchy a tradice se díky zenovým mnichům z buddhistických klášterů přenesla do Japonska, kde se stala hlavním symbolem čajového obřadu. Po téměř 800 let byla Matcha určena pouze pro japonskou elitu včetně samurajů a až nyní (i díky návratu zpět do Číny) prožívá opětovně svůj vzestup.
Kouzlo stínu
Matcha se v současné době pěstuje převážně v centrálním Japonsku a Číně a její výjimečnost je patrná již ve složitosti jejího zpracování. Pečlivě vybraným sazeničkám trvá až pět let než vyrostou, přičemž plantáže jsou obehnány bambusovými a rýžovými zástěnami, které pohlcují po tři týdny až 90% denního světla - tento proces zajišťuje zvýšený obsah chlorofylu, díky kterému má Matcha tak okouzlující zelenou barvu. Díky stínu se také rostliny natahují za světlem a jejich mladé lístky jsou tenčí a delší. Tyto lístky se poté sklízejí jednou ročně a po usušení se pomocí speciální procedury zbaví vnitřních žilek. Finálním krokem je pak samotné mletí, kdy dochází k velmi pomalému působení dvou mlýnských žulových kamenů, jehož výsledkem je velice jemný sytě zelený prášek. Matcha na rozdíl od jiných druhů čaje neprochází fermentací.
Japonsko vs. Čína
Názory na vlastnosti čínské a japonské Matchy se různí. Oba typy mají nezpochybnitelně pozitivní vliv na naše zdraví a téměř zázračné složení, vezmeme -li v úvahu množství zdraví prospěšných látek a vitamínů. Oba mají také specifickou zelenou barvu (přestože u čínské odrůdy se uvádí tmavší zelená a u japonské naopak jasnější) a sametovou nasládlou a velice výraznou chuť. Přesto je japonská varianta o mnoho dražší - může to být způsobené nepřetržitou tradicí několika století, během které přípravu Matchy dovedli až téměř k dokonalosti či jejím limitovaným množstvím, které se ročně uvede na trh, popř. puncem japonského obřadního čaje. Nicméně i přesto se nedá popřít fakt, že kvalita čínské Matchy prudce stoupá a snaží se navázat na svůj vznešený původ.
Matcha jako lék
Matcha je doslova pokladnicí zdraví, kromě zkoumaných pozitivních vlivů na léčbu rakoviny močového měchýře a prostaty také snižuje poškození vnitřních orgánů způsobené cukrovkou či znečištěným prostředím. Je bohatým zdrojem:
- vitamínů (B1, B2, B5, B10, B12, C, E a K),
- L- theaninu (aminokyselina, která posiluje schopnost učení se, zároveň pomáhá při nervozitě a podrážděnosti a také navozuje pocit relaxace),
- Epigalokatechin galátu (EGCG) - má široké spektrum účinků - působí jako vysoce účinný spalovač tuků a zrychlovač metabolismu. Dále má vliv na snížení bolestivosti svalů, i proto je velmi oblíbený u aktivních sportovců či při rekonvalescenci po úrazech či nadměrné zátěži. V neposlední řadě má ohromné antioxidační schopnosti a pomáhá tak bojovat s volnými radikály v těle, čímž mimo jiné zpomaluje stárnutí organismu.
- třísloviny - mají protizánětlivý účinek, fungují při léčbě žaludečních a střevních potíží a léčí poškozené sliznice během nachlazení.
- dalších prvků - např. vápník, fluor, zinek, železo, draslík apod.