

Nechejte se unést. Na místa, kam jezdíme pro mimořádné čaje

Odkud vlastně čaje pocházejí? Kde vyrostly? Jaké podnebí a půda jim vtiskly charakteristickou chuť, barvu a vůni? Jste zvědaví?
Obdivujme Ťiang-si
Hornatá krajina jihozápadní Číny s průměrnou roční teplotou 18 ⁰C je považována za nejmalebnější část země. Díky její kráse, slavnému porcelánu a čajovým zahradám navštíví provincii ročně řada cestovatelů. Čajovníky vyrůstají ve výšce kolem 1000 metrů nad mořem, proto je tamní čaj svěží a příjemně svíravý. Ochutnejte třeba Organic Wu Yuan.
Kochejme se Sikkimem
Nejméně zalidněný indický stát leží v regionu s nejvyšší ochranou přírody. Kopce dolního Himálaje porostlé rododendrony, bambusy, vzácnými kapradinami a borovými lesy uhranou každého pozorovatele. Černý čaj ze Sikkimu je mimořádně hladký, nasládlý, s ovocně-květinovým aftretastem. Popíjet takzvaný čaj králů patří mezi luxusní zážitky. Nenechejte si Sikkim Temi SFTGFOP1 First Flush ujít!
Relaxujme v Cederbergu
Hledáte-li pořádnou divočinu, pískovcové skály a nějakou tu fosilii, vydejte se s námi do Jižní Afriky. Asi 300 kilometrů na sever od Kapského města společně narazíme na přírodní rezervaci Cederberg. Léto je tam velmi suché a horké, obloha bez mráčku. Kromě ovoce a tabáku vyváží oblast proslulá ekoturistikou taky Rooibos, fermentované lístky a větvičky čajovníkovce. Schválně ho zkuste, den bude rázem plný hřejivého afrického slunce.
Oddejme se Dimbule
Na ostrově bičovaném čas od času monzuny, prohřívaném tropickým sluncem a chlazeném tříměsíční „zimou“ nemůžete čajové plantáže minout. Cejlon neboli Srí Lanka jimi proslul dokonce až na dvoře královny Alžběty II. Jednou z nejtradičnějších čajových lokalit je Dimbula, oblast fantastických orchidejí, vlhkých lesů, nebezpečných hroznýšů a leopardů tiše sledujících svou kořist. Černý čaj z hornaté Dimbuly je čistý, mimořádně kvalitní a lehce citrusový.
Propadněme Maranhau
Deštné pralesy protkané mnoha řekami ukrývají dávné poklady. Nejinak je tomu v severovýchodním státě Brazílie. Maranhao je významnou přírodní lokalitou. Rok tam obyvatelé rozdělují na období mokré a suché. Z neprostupných lesů přinášejí potomkové amazonských indiánů červenou kůru, které říkají Catuaba. Jejich recept na plodnost a potenci si ordinuje už také nejeden Evropan.
Osvěžme se ve Fayoum
Místo, kam vás pozve i Lonely Planet, leží na jednom z největších egyptských kanálů. Úrodná pánev obklopená nehostinnou krajinou je známá jako archeologické naleziště, ale také oblast svěžích polí a sadů. Nedaleko jezera Qarun pěstují místní obyvatelé kromě jiného také ibišek, keř se sytě zelenými listy, jehož rudé květy figurují i v egyptské mytologii. Místní z nich vaří čaj Karkade a těší se z jeho ochlazujících účinků a antibakteriálních schopností.