+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manutea.cz

Proč zboží od nás?

  • Doprava zdarma od 1 000 Kč
  • Spokojených zákazníků
  • Dodání obvykle do 48 hodin

 

 

 

 

DTest


Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



5. Čaj je doma, a co teď

10. 4. 2018 4 minuty čtení
Není to nic těžkého ani zdlouhavého. Pro přípravu sypaného čaje platí několik zlatých pravidel a pár doporučení. Zbytek je na vaší fantazii, chuti a náladě. Až pochopíte to základní, nebojte se experimentovat. Pozvěte na degustaci nové sorty přátele, otestujte druhý a třetí nálev, bavte se o barvě a aroma čaje. Pak bude mít vaše čajování nádherný přesah.

Kvalita na prvním místě

Sypané čaje mají skutečně dlouhou tradici a jejich popularita pořád roste. Lze je připravit mnoha způsoby. Čajoví mistři z Číny a Indie jich údajně znají na 400. Když dáte vařit vodu, měli byste vědět, jaký čaj chcete. Pro zahřátí? K relaxaci? Jen tak na chuť? Aby zahnal únavu? Nebo snad pomohl v boji s nemocí? Podle toho volte čajovou sortu a také dobu louhování a počet nálevů. Ve finále můžete čaj vyladit medem, třtinovým cukrem, citronem, mlékem, kořením. A nikdy nezapomínejte, že maximální účinek vám přinese jen čaj kvalitní.

Základem je dobrá voda

Chutný čaj lze připravit jen z vody kvalitní. Máme na mysli především vodu pramenitou nebo ze studny. Pokud nemáte jinou možnost, použijte vodu z kohoutku, ale nechejte ji nejdřív chvíli odstát. Voda se zpravidla nevaří, stačí ji pouze dovést k varu. Jestliže je ale hodně chlorovaná, doporučujeme ji krátce povařit v otevřené nádobě, aby se chlór odpařil. Na přípravu čaje nikdy nepoužívejte horkou vodu z vodovodu nebo jiných zdrojů ohřívané vody. Dlouhým ohříváním se voda znehodnocuje.

Rychlíci ocení papírový filtr nebo sítko

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob přípravy sypaného čaje je použít papírový filtr nebo nerezové sítko. Postup je úplně jednoduchý a velmi pohodlný. Vyberte si správný rozměr a můžete začít. Papírový čajový filtr je vyroben z jemného materiálu bez nežádoucích chutí a pachů. Sítko doporučujeme koupit nerezové. Má velmi jemnou strukturu, takže váš čaj bude krásně čirý, navíc se dá umývat v myčce. Velikost čajového filtru zvolte podle šálků nebo konvice. Do menšího šálku doporučujeme filtr velikosti XXS až S, do většího hrnečku velikost M. Pro přípravu čaje v konvici je vhodná velikost papírového filtru L–XL. Stejně tak u sítka se vždy zajímejte, zda se vejde do hrnečku (šálku, konvice). Díky těmto jednoduchým proprietám si uvaříte lahodný čaj kdekoli, třeba v práci, doma, nebo na dovolené.

Postup přípravy čaje v čajovém filtru nebo sítku:

  1. Do filtru (sítka) vložte požadované množství sypaného čaje.
  2. Papírový filtr (sítko) s čajem vložte do šálku nebo konvice.
  3. Přiveďte vodu na sypaný čaj k varu a papírový filtr (sítko) s čajem zalijte.
  4. Šálek (konvičku) přikryjte pokličkou.
  5. Nechejte pár minut louhovat (podle druhu čaje).
  6. Papírový filtr (sítko) vyjměte. Filtr můžete vyhodit, nebo použít na druhý a třetí nálev. Sítko opláchněte čistou vodou a nechejte okapat. Jeho životnost je neomezená.

Čajová konvice zážitky znásobí

Kdo si chce čaj opravdu vychutnat, neměl by se ošidit o vizuální zážitek, který rozvíjení čajových lístečků nabízí. V takovém případě je vhodné použít samostatnou konvici, speciálně vyčleněnou pro čaj. Je lepší mít je rovnou dvě a s pokličkami – v první čaj zalijeme a louhujeme, druhá slouží k přecezení nápoje a servírování.

Postup přípravy čaje v čajové konvici:

  1. Konvici nahřejte tak, že ji několikrát prolijete horkou vodou (ne z kohoutku).
  2. Vložte do nahřáté čajové konvice příslušné množství sypaného čaje.
  3. Čajové lístky spařte horkou či teplou vodou (podle druhu čaje).
  4. Čajové lístky kvalitního čaje se rozvinou a klesnou na dno.
  5. Takový nálev snadno přelijete do druhé konvice, aniž byste použili sítko na přecezení.

Důležité! Čaj se nesmí vařit, pouze ho spařte horkou vodou. Sypaný čaj louhujte jen krátce, aby se spolu s aromatickými látkami nevyplavily také trpké třísloviny, které jemnou chuť čaje znehodnocují.

Konkrétní návody pro konkrétní čaje

Podle druhu čaje volte délku louhování a také počet možných nálevů.

  • Černé a zelené čaje: Dávkujte jednu čajovou lžičku (odpovídá naší kávové) na každých 1,5 dl vody. Pokud připravujete čaj v konvici, přidejte lžičku navíc. Čaj zalijte vroucí vodou. Pouze u zeleného čaje by měla mít voda nižší teplotu (70-80 °C u čínských zelených čajů, 60-70 °C u japonských zelených čajů).

Jak dlouho louhovat?

Vyzkoušejte tradiční postupy

Černý čaj

  1. Dejte vařit vodu.
  2. Konvici, ve které budete čaj spařovat, prohřejte. Pokud byste lístky zalili v nevyhřáté konvici, voda se rychle ochladí a čaj se nevylouhuje dokonale.
  3. Když se voda blíží varu, nasypte do vyhřáté konvičky čajové lístky a na okamžik přiklopte pokličkou (čajové lístky zvláční).
  4. Následně čaj spařte vroucí vodou a zavřete pokličkou.

Zelený čaj

  1. Dejte vařit vodu.
  2. Odměřené množství čajových lístků (jednu až dvě lžičky na čtvrt litru vody) vložte na dno vyhřáté konvice či šálku.
  3. Vodu přiveďte k varu a počkejte, až se ochladí na teplotu vhodnou pro zvolený druh zeleného čaje (60-85 °C).
  4. Zchladlou vodou zalijte čajové lístky a přiklopte (u kvalitnějších druhů zeleného čaje postupujte obráceně - nejprve nalijte vodu do nádoby a až potom do ní vsypte čajové lístky; dosáhnete tak pomalého a rovnovážného louhování prvního nálevu a plné chuti nálevu druhého).
  5. Zelený čaj louhujte 2 až 5 minut, podle množství použitých čajových lístků a vaší chuti.
  6. Při dalších zalitích postupně teplotu vody zvyšujte, neměla by však přesáhnout 90 °C; prodlužujte i dobu louhování.

Oolong

  • Příprava většiny částečně oxidovaných čajů se příliš neodlišuje od přípravy čajů černých. S tím rozdílem, že by neměly být zalévány vodou vroucí, ale mírně zchladlou, okolo 95 °C. Oolongy louhujte v rozmezí od 4 do 8 minut, delší louhování nemá na chuť čaje žádný vliv.

Bílý čaj

  • Příprava bílého čaje je v mnoha směrech totožná s přípravou čaje zeleného. Tři až čtyři lžičky čajových lístků zalijte čtvrtlitrem vody o teplotě 70 °C. Podle použitého množství čajových lístků louhujte 2 až 6 minut. Kvalita bílých čajů dovoluje připravit tři i více čajových nálevů.

Chcete si přečíst 7 kapitol o čaji později?

Nechte si bezplatně zaslat PDF na Váš e-mail.

Zaslat PDF

 

Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »