

6. Sypaný čaj nesnáší světlo, vlhko a pachy. Neubližujte mu

Takže, jak na to?
Sucho a tma, dvě nejdůležitější podmínky zachování kvality čaje
Sypaný čaj je mimořádně náchylný k nasávání pachů. Už při sklizni je česačkám zakazováno používat parfémy, kouřit nebo dokonce jíst ostrá jídla. Proto čaj nikdy neukládejte vedle koření nebo aromatických potravin. Stejně citlivý je na vlhko. Pokud je mokrý, začne se rozpadat a ztrácí na hodnotě. Nedávejte ho ani do ledničky - neustálé otvírání lednice způsobuje změnu vlhkosti prostředí. To snižuje životnost čaje a může být i příčinou jeho plesnivění. Postarejte se, aby se k čajovým lístkům nedostalo světlo. Jeho vlivem ztrácejí barvu a rafinované aromatické látky. Nálev pak působí mdle a fádně. Minimalizujte přístup vzduchu. Jeho působením přichází čaj o chuť.
Zelený čaj si žádá rychlou spotřebu
Nefermentované čaje se sbírají ručně a neprochází žádnou chemickou přeměnou (oxidace). Proto je jejich trvanlivost nejkratší. Nejkvalitnější a nejaromatičtější jsou čtyři měsíce od sklizně. Poté jejich chuť slábne. Správným skladováním ale můžete čerstvost prodloužit. Zelený čaj musí být vždy uzavřen do tmavé vzduchotěsné nádoby. Nikdy ho nenechávejte na světle. Pro delší životnost zelených čajů se používá zipové, hermeticky uzavíratelné balení. Pokud čaj uzavřete v sáčku, přesvědčte se, že je v něm pouze minimum vzduchu.
Černému čaji a Oolongu sluší zralost
Zatímco zelený čaj má kratší životnost, u čajů bílých, černých a Oolongů je to přesně naopak. Mohou být uchovávány po delší dobu a dokonce jim to prospívá. Mnoho čajových expertů dává přednost vyzrálé chuti bílého čaje, staršímu čaji černému nebo Oolongu. Existuje přesvědčení, že stářím čajové lístky změknou a jejich chuť se zintenzivní. Obecně je doporučováno pít černé, bílé čaje a Oolongy v průběhu dvou let. Vzhledem k délce trvanlivosti je uchovávání poměrně jednoduché. Chraňte čaje před slunečním zářením, oddělte od aromatických potravin a koření, udržujte je v suchu. Naše doporučení: Dělejte si v průběhu času poznámky. Zapisujte, jak čaj chutnal po měsíci od koupě, po půl roce, po dvou letech. Budete mít perfektní srovnání, které vám pomůže vytvořit si vlastní čajové preference.
Pro výjimečný Pu Erh platí výjimečná pravidla
Pu Erh je skutečným originálem. Způsob zpracování čajových lístků je dodnes opředen tajemstvím, chuť si zaslouží pozornost všech čajových znalců. Pro jeho uchování platí přesný opak toho, co jste četli výše. Čím starší Pu Erh je, tím je jeho chuť plnější a nálev tmavší. Skladujte ho tak, abyste umožnili stálé proudění vzduchu. Pokud máte čaj v sáčku, nechte ho polootevřený. Pu Erh můžete také nasypat do keramické nádoby. Eliminujte silné okolní pachy, změnili byste jeho výslednou chuť. Udržujte stabilní vlhkost. Suché prostředí nedovolí čaji zrání, vysoká vlhkost může zapříčinit plesnivění. Pokaždé, když si Pu Erh uvaříte, bude chutnat trochu jinak. Při dobrém skladování zpozorujete jeho stále se měnící charakter, pro který je tak oblíbený.
Chcete si přečíst 7 kapitol o čaji později?
Nechte si bezplatně zaslat PDF na Váš e-mail.
- 1 Jak rozeznat čaj od kvalitního čaje?
- 2 Konvička plná zdraví. Uvařte si sypaný čaj!
- 3 Jak zatočit se stresem jednou provždy
- 4Proč dát přednost sypanému čaji před porcovaným
- 5Čaj je doma, a co teď
- 6Sypaný čaj nesnáší světlo, vlhko a pachy. Neubližujte mu
- 7Důvěra je základ. My vám ji nabízíme