

2. Konvička plná zdraví. Uvařte si sypaný čaj!

Zelený, černý, bílý, bylinný, ovocný. Kdybychom všechny jeho podoby vynásobili tisícem, možná dojdeme k počtu problémů, na které čaj funguje. Tak si jeden rychle uvařte…
Daruj čaj, daruješ blaho
Čaj, to jsou svinuté lístky hustě olistněného keře čajovníku rostoucího v tropickém a subtropickém podnebí. Jeho kouzlo tkví v blahodárných účincích, skvělé chuti a výjimečné vůni. Sypaný čaj patří odpradávna k základním lékům, které lidé, žijící v oblastech jeho výskytu, používali. Východní kultury považují čaj za klíč ke zdraví, štěstí a moudrosti. Postupem doby upoutal pozornost mnoha badatelů a stal se předmětem vědeckých výzkumů. Dnes je prokázáno, že čajové lístky obsahují přes 400 účinných látek. Podle způsobu zpracování rozlišujeme čaj zelený, černý, bílý, Oolong a Pu Erh. Každý má své specifické vlastnosti a přináší vynikající zdravotní benefity.
Zelený čaj - silný bojovník s civilizačními nemocemi
Zelené čajové lístky jsou zásobárnou zdraví prospěšných látek – najdeme v nich vitamin A, B1, B2, B12, C, minerály jako železo, magnézium, mangan, draslík, vápník, měď, fosfor, nikl a zinek, polyfenoly, saponiny, flavonoly… Velkou výhodou zeleného čaje je, že při výrobě neprochází procesem oxidace. Proto si uchovává (na rozdíl od černého čaje nebo Oolongu) maximální množství účinných prvků a sloučenin. Antioxidační a protirakovinná síla, kterou zelený čaj bezesporu má, byla ve vědeckých kruzích již několikrát prokázána.
- Chrání zubní sklovinu a zabraňuje vzniku zubního kazu,
- podporuje trávení,
- snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá hubnutí,
- pomáhá v prevenci rakoviny,
- snižuje riziko trombózy a mrtvice.
Černý čaj - zaháněč únavy a přivolávač myšlenek
Černé čaje zná každý, kdo občas potřebuje překonat klimbání nad pracovním stolem. Vyhledávané jsou zejména kvůli stimulujícímu kofeinu (u čajů je nazýván tein). Uvádí se, že v sušině jsou této povzbuzující látky 4 procenta. Značnou roli ve zdravotních dopadech pití černého čaje hrají třísloviny. Dodávají mu lehce svíravou chuť a tlumí vliv kofeinu. Takže dáte-li si šálek jakostního černého čaje, můžete čekat pozvolný příliv energie. Nechybí samozřejmě ani vitaminy, zejména C, B1, B2, B5, B10, B12, E, P a K, enzymy, tuky, vosky, karoten, éterické oleje a draslík, železo, vápník, měď, fluor, zinek či sodík.
- Povzbuzuje aktivitu mozku, pomáhá tělu vyrovnat se se stresem,
- podporuje trávení, uklidňuje žaludek a střeva,
- blahodárně působí na funkci cévního systému,
- posiluje obranyschopnost,
- předchází vzniku cukrovky, kardiovaskulárních nemocí a rakoviny,
- uvolňuje svalové křeče,
- snižuje riziko vzniku zubního kazu,
- při vnějším použití léčí akné, ekzémy a kopřivku.
Bílý čaj – antistresor a rozveselovač
Když je vám smutno, všechno na vás padá a radost zalezla hluboko pod zem, sáhněte po bílém čaji. Má skvostně jemnou chuť a díky přítomnosti účinných přírodních antioxidantů (L-theanin zvyšující množství serotoninu, dopaminu a gamma-aminomáselných kyselin v mozku) obsažených v tříslovinách je také velice, velice prospěšný.
- Zabraňuje předčasnému stárnutí, udržuje tělo v dobré kondici, pomáhá v boji proti bakteriím a virům,
- snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívá srdci, kostem i zažívání,
- zlepšuje imunitní systém,
- pomáhá v prevenci i léčbě srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny,
- přispívá ke snižování výskytu parodentózy a zubního kamene,
- je účinnou zbraní proti stresu,
- pozitivně ovlivňuje psychiku.
Pu Erh – napraví, co jste pokazili
Čaj Pu-Erh se jako léčivý prostředek používá téměř 2000 let. Má velmi nízký obsah kofeinu, proto si ho klidně vařte celý den. Tahle specialitka je našlapaná fenolem, theofilinem, katechinem, vitaminy a stopovými prvky. Lékařské výzkumy potvrzují, co tradiční čínská medicína ví dávno – Pu Erh je čaj dlouhověkosti.
- Je skutečně účinným pomocníkem v boji s nadváhou, má výborné výsledky
- při redukčních dietách a očistných postních kúrách,
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi (při pravidelném pití 3 šálků denně až o 13 % za měsíc),
- odbourává alkohol z krve (aktivizuje látkovou výměnu v játrech),
- chrání před infekčními chorobami,
- působí bakteriostaticky (zabraňuje množení bakterií),
- usnadňuje trávení tučných jídel,
- posiluje imunitní systém,
- pročišťuje organismus,
- působí antidepresivně.
Oolong – mistr osvěžení
Obsahuje vitaminy A, B, C, E, K, karoten, minerály (zinek, fluor, draslík, vápník). Díky hojnému obsahu neagresivně působícího kofeinu je Oolong považován za výborný stimulant nervového systému. Dokáže osvěžit a nabudit bez nežádoucích vedlejších účinků. A to se hodí – studentům, unaveným matkám i přepracovaným otcům.
- Upravuje krevní tlak,
- působí příznivě na trávení, pomáhá zrychlovat metabolismus a usnadňuje hubnutí,
- posiluje obranyschopnost.
Rooibos – bezkofeinové pohlazení
Ačkoli Rooibos řadíme mezi čaje, on tak úplně čajem není. Vyrábí se z jihoafrické rostliny Rooibos, kterou nenajdeme jinde na světě než v okolí Kapského města. Je ideální pro těhotné a kojící ženy, osoby v rekonvalescenci a také děti. Je přirozeně bezkofeinový. Ocení ho sportovci i lidé s náročnou fyzickou prací. Hlavně díky železu, fluoru, mědi, sodíku a draslíku.
- Předchází chudokrevnosti,
- působí účinně proti zubnímu kazu a posiluje zubovinu,
- zásadním způsobem pomáhá se vstřebáváním železa a vitaminu C,
- podporuje růst svalové tkáně.
Honeybush – uklidní a uvolní
Další z řady čajů-nečajů. Honeybush je příbuzný Rooibosu, roste v Jihoafrické republice a je lepší než hrst antidepresiv. Neobsahuje kofein, takže ho směle pijí ženy, děti i senioři, a to kdykoli během dne. Navečer dokáže přivodit vydatný spánek, po ránu zásobovat tělo živinami. Najdeme v něm isoflavonidy, xantiny, glykosidy, magniferin, pinitol.
- Je vhodný pro osoby s vysokým krevním tlakem,
- usnadňuje odkašlávání,
- ovlivňuje hospodaření těla s cukrem,
- působí jako prevence osteoporózy a nádorových nemocí,
- má močopudné, křeče uvolňující, antioxidační, protizánětlivé a hypolipidemické účinky,
- pomáhá léčit lupénku a kožní problémy,
- zklidňuje.
Lapacho – srdeční záležitost
Objevili ho Indiáni, a jeden ruský car, co ho pil každý den, se údajně dožil 130 let. Vyrábí se z vnitřní části kůry stromu Lapacho. Patří k nápojům, které mimořádně dobře léčí mnoho neduhů a pomáhají při rekonvalescenci. Je to díky lapacholu, flavonoidům, katechinům, chinonům, vitaminům B, C, A, minerálům (draslík, vápník, fosfor, hořčík) a stopovým prvkům (křemík, cín, mangan).
- Napomáhá v odstraňování nečistot a usazenin z těla,
- posiluje imunitní systém a vnitřní orgány,
- podporuje trávení a umí povzbudit látkovou výměnu,
- hubí některé druhy plísní a bakterií, je vhodný při poševních výtocích,
- pozitivně působí po chemoterapii nebo delším užívání psychofarmak,
- zlepšuje prokrvování těla, má vynikající vliv na srdce, krevní oběh a chudokrevnost,
- normalizuje výměnu cukru,
- uklidňuje nervový systém a zmírňuje podráždění,
- zmírňuje bolest, aktivuje přirozenou funkci potních žláz,
- pozitivně působí na chronická onemocnění a migrény,
- je účinný při léčbě vyrážek, zhnisaných míst a při zánětech,
- působí močopudně,
- může brzdit růst již vzniklých nádorů.
Yerba Mate – zničí špeky, nastartuje mozek
Ideální čaj pro uhoněného, ustaraného manažera bez energie. Anebo taky prodavačku, co se má osm hodin denně usmívat. Yerba Mate z posvátné byliny jihoamerických Indiánů je nadpozemsky dobrá a skutečně účinná. A kdo za to může? Buď je to dvacítka aminokyselin, vitaminy B1, B2 a C, magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor, nebo všichni indiánští bohové.
- Obsahuje kofein, takže povzbuzuje činnost mozku,
- působí močopudně, podporuje trávení a pomáhá odbourávat tuk,
- zlepšuje imunitu, fyzickou a duševní kondici,
- detoxikuje.
Bylinné čaje – zaženou všechny neduhy
Bylinky jsou pro mnohé z nás lékem první volby. Bolí ženu zub? Kouše hřebíček. Pantáta léčí kocovinu? Uvaří si mátu. Děti stihla běhavka? Nacpeme je borůvkami. Znalost léčivých bylin se předává z generace na generaci. Kdo jim rozumí, snadno vybere tu pravou. Hojně se přidávají do čajových směsí, a to jak pro aromatické vlastnosti, tak specifickou chuť. Působí komplexně na celý organismus. Podporují imunitu, léčí nemoci, navozují pohodu.
Ovocné čaje – pochoutka, co pomáhá
Neobsahují kofein ani jiné povzbuzující látky, takže se hodí pro celou populaci včetně dětí. Vnáší do pitného režimu vitaminy, enzymy i minerály a jsou zárukou úlevy od mnoha nemocí. Ovocné čaje jsou oblíbené jako součást každého dne – vaříme je školákům ke svačině, sami je mícháme s alkoholem nebo chladíme a kombinujeme s ovocem. Ve vyspělých zemích jejich spotřeba rapidně roste. Jsou součástí wellness stylu, který hýbe světem. Výborně chutnají, a když si vyberete skutečně kvalitní ovocný čaj, můžete ovoce, které zůstane na sítku, bez obav sníst.
Chcete si přečíst 7 kapitol o čaji později?
Nechte si bezplatně zaslat PDF na Váš e-mail.