

LEDOVÉ ČAJE: KTERÉ JSOU NEJLEPŠÍ A JAK JE PŘIPRAVIT

Dnes známe ledový čaj v mnoha komerčních podobách. V plastových lahvích si můžeme za pár korun koupit tekutinu plnou cukrů, éček a barviv. Zkuste tentokrát naservírovat návštěvám nebo svým dětem skutečný ledový čaj. Svěží, lehký, plný vitaminů a antioxidantů, navíc dochucený přesně tak, jak to máte rádi.
Ovocná klasika nezklame
Ovocné čaje jsou vynikající volbou pro batolata i předškoláky, těhotné ženy nebo prostě všechny, kteří rádi mlsají. Jako stvořený k přípravě ledového čaje je třeba Ice tea Dračí osvěžení, sypaná směs jablíček, rybízu, rozinek a červené řepy. Milovník hrušek by neměl minout čaj Ice tea Ledová hruška. Třetím favoritem je Citrusové pokušení. Neobsahuje ibišek, takže je ideální pro opravdu malé děti.
Zelené ochlazení povzbudí smysly
Kdo v létě hledá osvěžení, pořádnou porci energie a extra dávku životabudičů, může si připravit ledový zelený čaj. Mimořádně chutná je ledová Sencha Makato z japonských čajových zahrad, velké oblibě se těší slavný čínský Pi Lo Chun s mírnou trpkostí a jemně ovocnou chutí. Ani sypané směsi nezůstávají pozadu – vyzkoušejte Senchu brusinko-jahodovou nebo Draka štěstí v bio kvalitě.
Černé čaje neztrácí na popularitě
Čajové delikatesy z oblastí Assamu, Cejlonu i Darjeelingu přinášejí vůni dálek a příjemně hořkou chuť. Z černých směsí se pro přípravu ice tea hodí mimo jiné Sladký pozdrav, který obsahuje Ceylon a Assam, nebo Pu Erh Red ice tea.
Pro děti? Rooibos a Honeybush!
Rooibosy jsou pro ledové čaje jako stvořené. Mají přirozeně sladkou chuť, spoustu zdraví prospěšných látek a neobsahují kofein. Podobně je na tom Honeybush tedy medový keř. Stačí si vybrat: Rooibos Extra Long Cut Premium, Zelený Rooibos rakytník - guava, Honeybush nebo Honeybush Superstar.
Několik receptů na konec
Zkuste kápnout do modrého čaje citron, a máte čaj tmavě fialový. Celý článek o klitorii
Zelený ledový čaj:
- Do nahřáté konvičky nasypeme obvyklé množství čaje, přihodíme pár lístků čerstvé máty a zalijeme vodou o teplotě 70-80 ⁰C.
- Po třech minutách scedíme, v případě potřeby dochutíme třtinovým cukrem.
- Sklenici naplníme do 2/3 kostkami ledu a horký čaj na ně nalijeme.
- Takto neztratíme cenné účinné látky a dáme vyniknout chuti a aroma čaje.
Černý ledový čaj:
- Do nahřáté konvičky nasypeme obvyklé množství čaje, zalijeme vroucí vodou.
- Po 3-5 minutách scedíme, přidáme citrónovou šťávu a cukr.
- Dále postupujeme jako u zeleného čaje. Na dno sklenice můžeme přidat kompotované nebo čerstvé ovoce.
Ovocný ledový čaj:
- Připravujte raději z dvojnásobného množství čaje, který zalijeme vroucí vodou.
- Po 8-10 minutách slijeme a postupujeme jako u čaje zeleného.
Rooibos a Honeybush:
- Do nahřáté konvičky nasypeme obvyklé množství čaje, zalijeme vroucí vodou.
- Po 3-5 minutách scedíme, přidáme citrónovou šťávu a cukr.
- Dále postupujeme jako u zeleného čaje. Na dno sklenice můžeme přidat kompotované nebo čerstvé ovoce.
SPECIÁLNÍ RECEPT PRO HRAČIČKY
Připravte si z ovocného, zeleného nebo bylinného čaje macerát. Zabere to sicetrochu času, ale výsledkem budete mile překvapeni. Dlouhé „máčení“ čaje v chladné vodě dá ještě více vyniknout jeho jedinečné chuti, u čajů obsahujících tein jeho účinky zesílí.
- Do skleněného džbánku vsypejte asi 2 polévkové lžíce čaje a zalijte 1 litrem chladné vody (můžete vyzkoušet pramenitou, minerální, filtrovanou, kohoutkovou).
- Džbánek umístěte do lednice, nebo ponechejte při pokojové teplotě.
- Čaj takto macerujte několik hodin, klidně i přes noc. Čím déle budete macerovat, tím silnější nápoj získáte.
- Nakonec čaj přeceďte přes sítko a podávejte tak, jak ho máte rádi.