

-
Čaje dle obsažených bylin
- Bambusový čaj
- Čaj z maliníku
- Fenyklový čaj
- Ginkgo biloba
- Goji - Kustovnice čínská
- Heřmánkový čaj
- Jasmínový čaj
- Konopný čaj
- Kontryhelový čaj
- Kopřivový čaj
- Lípový čaj
- Mátový čaj
- Meduňkový čaj
- Modrý čaj s Clitorií
- Moringa čaje
- Rakytníkový čaj
- Šalvějový čaj
- Šípkový čaj
- Třezalkový čaj
- Tulsi čaje
- Zázvorové čaje
Zelený čaj
Zelený čaj zná lidstvo víc než 5 tisíc let. Je považován za pravý, skutečný čaj. Největšími producenty zeleného čaje jsou Čína, Japonsko a další země východní a jihovýchodní Asie. Tam také patří k nejoblíbenějším nápojům. Vyrábí se z lístků čajovníku čínského v nesčetných odrůdách a hybridech.… celý popis
Z magazínu o čaji
- Kukicha - divoká husa z Japonska
- Nebojte se čajových rituálů, vyzkoušejte Gong Fu Cha
- Čajopis aneb voňavé cesty… po Japonsku
- Jak se narodil čaj a kdo ho pak ukradl
- Matcha - znovuobjevený zázrak
-
Aichi (1)
-
Anhui (1)
-
Ban Lien (1)
-
Centrální provincie (1)
-
Dhankuta (1)
-
Dongting Mountain (1)
-
Estate Makaibari (1)
-
Fujian (10)
-
Guangxi (3)
-
Highland (1)
-
Huang Shan (7)
-
Hubei (2)
-
Japonsko/Fujiyama (1)
-
Jeju (2)
-
Jiangsu (1)
-
Jiangxi (1)
-
Kagoshima (6)
-
Kagošima (1)
-
Kyoto (4)
-
Kyushu (1)
-
Masuda (1)
-
Miyazaki (4)
-
Mount Namuli (1)
-
Provincie Yunnan (2)
-
Shizuoka (2)
-
Sichuan (2)
-
Tam Duong (1)
-
Valle de Cauca (1)
-
Wazuka (2)
-
Wenshan (2)
-
Yunnan (10)
-
Yunnan, Guangxi (1)
-
Zhejiang (18)
-
Čína/Zhejiang (1)
-
Ťiang-si (1)
-
Acai, skořice (1)
-
Aloe Vera (1)
-
Ananas (1)
-
Bergamot (1)
-
Bohatá, lehká (1)
-
Borůvka (1)
-
Brusinka, jahoda (1)
-
Bylinná s citrónem (1)
-
Bylinně nasládlá, květová (1)
-
Citrusová (1)
-
Citrón (2)
-
Citrón, máta (1)
-
Granátové jablko (1)
-
Heřmánek (1)
-
Heřmánek a ostružina (1)
-
Hruška, broskev (1)
-
Intenzivní s tóny ovoce (1)
-
Jahoda, ananas (1)
-
Jahoda, vanilka (1)
-
Jasmín (3)
-
Jasmín, ovoce (1)
-
Jasmín, višně (1)
-
Jasmínová (1)
-
Jasmínová, delikátní (1)
-
Jasmínově - malinová (1)
-
Jasmínu a žluté švestky (1)
-
Jemná (3)
-
Jemná, bohatá (1)
-
Jemná, meruňková (2)
-
Jemná, nasládlá (5)
-
Jemný citrus, mandle (1)
-
Jemný jasmín (1)
-
Jemně pikantní (1)
-
Jemně trpký (1)
-
Kaštan a pinie (1)
-
Kouřová (1)
-
Koření (1)
-
Krémová jahoda (1)
-
Květinovo - ovocná (1)
-
Květinová, svěží (1)
-
Květinově nasládlá (1)
-
Květová (2)
-
Květově nasládlá (1)
-
Květově nasládlá, travnatá (2)
-
Lehce květinová (1)
-
Lehce sladká, přírodní (1)
-
Lehce svíravá (1)
-
Lehká, květinová (1)
-
Malinovo - lipová (1)
-
Mandarinka s vanilkou (1)
-
Mango s borůvkou (1)
-
Mango, papája (1)
-
Maracuja, skořice (1)
-
Medová (1)
-
Mekká, melodická (2)
-
Mírná, lehce orchidejová (1)
-
Mírně aromatická (1)
-
Mírně květinová (1)
-
Nahořklá (1)
-
Nasládlá (4)
-
Nasládlá s dotekem ovoce (1)
-
Nasládlá, květinová (2)
-
Nasládlá, ovocná (1)
-
Nasládlá, zemitá (1)
-
Osvěžující (1)
-
Osvěžující, kořeněná (1)
-
Ovoce (1)
-
Ovoce s květinami (1)
-
Ovocná (5)
-
Ořechy, pražená rýže (1)
-
Oříšková (2)
-
Oříškový podtón (1)
-
Pikantní s tropickým ovocem (1)
-
Pikantní, mírně nasládlá (1)
-
Pikantní, sladká (1)
-
Pikantně sladká (1)
-
Pistácie (1)
-
Pomeranč, mentol (1)
-
Pražená, nasládlá (1)
-
Přirozeně nasládlá (1)
-
Příjemná, lehce nakyslá (1)
-
Přírodní (1)
-
Přírodní, jemná (1)
-
Přírodní, kouřová (2)
-
Přírodní, nasládlá (1)
-
Rakytníková (1)
-
Sametově sladká (1)
-
Silná, bohatá (1)
-
Silná, lehce kouřová (1)
-
Silná, nasládlá (1)
-
Sladká (1)
-
Sladká a jemná (3)
-
Sladká, jemná (2)
-
Sladká, svěží (1)
-
Sladké mandle (1)
-
Svěží (2)
-
Svěží s tóny ovoce (1)
-
Svěží, bobulovitá (1)
-
Svěží, květinová (3)
-
Svěží, lahodná (1)
-
Svěží, mátová (3)
-
Svěží, mírně pikantní (1)
-
Svěží, nasládlá (1)
-
Svěží, ovocná (1)
-
Svěží, sladká (1)
-
Svěží, umami (2)
-
Trnky, rybíz (1)
-
Třešeň (1)
-
Umami (1)
-
Umami, delikátní (3)
-
Vanilkovo - ovocná (1)
-
Vanilkově mléčná (1)
-
Višeň (1)
-
Vynikající vanilka (1)
-
Výrazně citrusová (1)
-
Zázvor (2)
-
Zázvor, citrón (1)
-
nasládlá, mírně stahující (1)
-
(2)
-
Acai (1)
-
Ananas (6)
-
Anýz (1)
-
Bergamot (1)
-
Borůvky (1)
-
Brusinky (6)
-
Bílý čaj (5)
-
Chrpa polní (4)
-
Citronová kůra (8)
-
Citrónová tráva (9)
-
Goji (3)
-
Guarana (1)
-
Heřmánek (3)
-
Hloh (1)
-
Ibišek (2)
-
Jablka (3)
-
Jahody (4)
-
Jasmín (4)
-
Kardamom (1)
-
Kiwi (1)
-
Konopí Finola (1)
-
Kopřiva (3)
-
Kukicha (1)
-
Květ lípy (1)
-
Květ slézu (2)
-
Květy levandule (1)
-
Lékořice (2)
-
Maca (1)
-
Maliny (4)
-
Mandle (1)
-
Mango (2)
-
Matcha (18)
-
Meduňka (2)
-
Meruňky (3)
-
Moringa (3)
-
Máta (1)
-
Máta egyptská (4)
-
Měsíček lékařský (5)
-
Oolong (2)
-
Ostružiny (2)
-
Pampeliška (1)
-
Papája (5)
-
Pepř (1)
-
Pomeranč (1)
-
Pomerančová kůra (2)
-
Rakytník (1)
-
Rozinky (1)
-
Růžový pepř (2)
-
Skořice (2)
-
Sporýš (1)
-
Třešně (2)
-
Vanilka (2)
-
Višeň (1)
-
Yerba Mate (1)
-
Zelený čaj (128)
-
Zázvor (3)
-
Černý rybíz (1)
-
Černý čaj (1)
-
Červený rybíz (2)
-
Šípek (1)
-
Ženšen (1)
-
Bancha (5)
-
Ceylon (2)
-
Chun Mee (2)
-
Darjeeling (1)
-
En Shi Yu Lu (1)
-
Fog tea (1)
-
Genmaicha (2)
-
Gu Zhang Mao Jian (2)
-
Gunpowder (7)
-
Gyokuro (4)
-
Jade Eyes green (1)
-
Jasmine Snow Buds (1)
-
Jing Xi Hu (1)
-
Joongjak (1)
-
Kamairicha (1)
-
Kukicha (2)
-
Liu An Gua Pian (1)
-
Long Zhu (2)
-
Lung Ching (4)
-
Mao Feng (2)
-
Matcha (18)
-
Mist and Cloud (1)
-
Ogasa (1)
-
Pi Lo Chun (3)
-
Sencha (17)
-
Shincha (1)
-
Tamaryokucha (1)
-
White Monkey (1)
-
Ya Bao (1)
-
Yin Xiang (1)
-
Yunnan (7)

BRUSINKOVO - KAKTUSOVÝ - zelený čaj

JAPAN BANCHA PREMIUM - zelený čaj

CHINA GUNPOWDER GOLDEN TEMPLE - zelený čaj

VANILKOVÁ JAHODA - zelený čaj

SENCHA MAKATO - zelený čaj

MAGICKÝ ZÁZVOR S CITRÓNEM - zelený čaj

YUNNAN GREEN SUPERIOR - zelený čaj

ŠŤASTNÝ BUDDHA - zelený čaj

JAPAN KUKICHA - zelený čaj

MOTÝLÍ KŘÍDLA - zelený čaj

BRUSINKOVO - CITRÓNOVÝ - zelený čaj

ANDĚLSKÉ OVOCE - zelený čaj

LONG ZHU JASMÍNOVÝ - zelený čaj

JAPAN GEN MAI CHA - zelený čaj

SENCHA BEZ KOFEINU BIO - zelený čaj

SENCHA CITRÓNOVÁ - zelený čaj

JAPONSKÁ SENCHA MAKOTO - zelený čaj

CHINA CHUN MEE - zelený čaj

MALINA S LÍPOU - zelený čaj

TUAREG PREMIUM - zelený čaj

ANANAS WITH MATCHA - zelený čaj

WHITE MONKEY - BÍLÁ OPICE zelený čaj

ZELENÝ YUNNAN OP - zelený čaj

ZELENÝ SKOKAN - zelený čaj
Zelený čaj
Zelený čaj zná lidstvo víc než 5 tisíc let. Je považován za pravý, skutečný čaj. Největšími producenty zeleného čaje jsou Čína, Japonsko a další země východní a jihovýchodní Asie. Tam také patří k nejoblíbenějším nápojům.
Vyrábí se z lístků čajovníku čínského v nesčetných odrůdách a hybridech. Každá plantáž produkuje v závislosti na nadmořské výšce, srážkových úhrnech a slunečním svitu specifický čaj. Jedinečné aroma pak umocňují unikátní metody výroby. Čajové lístky se nefermentují, oxidaci enzymů je naopak zabráněno co nejdříve po sklizni. Děje se tak buď nahříváním na pánvích, nebo napařováním.
K přípravě zeleného čaje se váže řada rituálů, pro mnoho národů se stal součástí kulturních tradic.
Zelený čaj očišťuje, posiluje a chrání
Historie konzumace zeleného čaje úzce souvisí s fascinací jeho zdravotními účinky. V roce 1191 je do Knihy čaje shrnul budhistický mnich Eisai. Můžeme se v ní například dočíst, že zelený čaj blahodárně působí na srdce, mozek, výborně se hodí k tlumení kocoviny.
Pití zeleného čaje je doporučováno tradiční medicínou po tisíce let. A protože má prokazatelné výsledky, byl a stále je zelený čaj podrobován mnoha vědeckým studiím.
Chemické složení je dnes zcela rozklíčováno: zelený čaj obsahuje především katechiny, kofein (tein) a aminokyselinu theanin. Prokázána je také přítomnost vitaminů (B1, B2, niacin, C, E, P), minerálních látek (vápník, zinek, fosfor, mangan, měď, fluorid), pektinu, chlorofylu, sacharidů a saponinů.
Povzbuzení
Velmi často se zelený čaj pije pro schopnost stimulovat nervovou soustavu, zahnat únavu, podpořit paměť a zlepšit soustředění. Zásluhou kofeinu, kterého bývá v jednom šálku asi 20 mg, pociťují konzumenti zeleného čaje příval energie, zvýšení výkonnosti (duševní i tělesné) a příliv dobré nálady. „Čajový“ kofein je vázán na třísloviny a do krve se uvolňuje pomaleji než „kávový“. Proto má delší účinnost a nezatěžuje srdečně-cévní systém. Nejvíc kofeinu obsahuje první nálev, za bezpečnou denní dávku se považuje 200-250 mg kofeinu.
Jak ho připravit?
Obecně můžeme říct, že na jeden šálek (250 ml) je dobré použít přibližně 2 čajové lžičky sypaného čaje (4-5 g). Množství je ale vždy závislé na druhu čaje a individuálních preferencích čajomila.
Způsob přípravy zeleného čaje vychází z čínských tradic. Na jejich základech byla vystavěna i japonská ceremonie, která se zakonzervovala do přesně daného rituálu. Momentálně nejpoužívanější metodou přípravy zeleného čaje je Gong Fu Cha z jižní Číny.
Nejdůležitější je vědět, že zelený čaj se nezalévá vařící vodou a doba luhování lístků závisí na konkrétním druhu čaje. Tedy:
- Voda by měla být pramenitá, asi 80 °C horká. Příliš vysoká teplota ničí vitaminy a antioxidanty, navíc může zapříčinit hořkou chuť nápoje.
- Čaje typu Fannings a Dust necháváme luhovat 1-2 minuty, zlomkové čaje (BOP) 3 minuty, celolistové (FOP) do 5 minut.
- Zelené čaje lze zalít opakovaně. Při každém dalším zalití je vhodné prodloužit délku luhování.
Nejkvalitnější bývá druhý nálev, kdy se z lístků uvolní většina aromatických složek. Správně připravený zelený čaj má bohatou chuť a příjemnou vůni. Aroma často nese květinovou nebo ovocnou stopu. V řadě případů je zelený čaj lehce svíravý a osvěžující, přirozeně nasládlý. Nálev může mít velmi světle žlutou až žlutozelenou barvu, výjimkou není ani barva sytě zlatožlutá.
Čajoví experti doporučují vypít 1 litr zeleného čaje denně.