-
Čaje dle obsažených bylin
- Bambusový čaj
- Čaj z maliníku
- Fenyklový čaj
- Ginkgo biloba
- Goji - Kustovnice čínská
- Heřmánkový čaj
- Jasmínový čaj
- Konopný čaj
- Kontryhelový čaj
- Kopřivový čaj
- Lípový čaj
- Mátový čaj
- Meduňkový čaj
- Modrý čaj s Clitorií
- Moringa čaje
- Rakytníkový čaj
- Šalvějový čaj
- Šípkový čaj
- Třezalkový čaj
- Tulsi čaje
- Zázvorové čaje
Černý čaj
Černý čaj si vybavíme jako typického zástupce všech čajů. Je to nejspíš proto, že byl v Evropě dlouhou dobu jediným známým čajem. Všechny ostatní po cestě lodí ztrácely aroma i barvu. Černý čaj je díky fermentaci „zakonzervován“ a snáze přečká náročný transport. Zvýšená poptávka po černém čaji… celý popis
Z magazínu o čaji
- Nebojte se čajových rituálů, vyzkoušejte Gong Fu Cha
- Jak se narodil čaj a kdo ho pak ukradl
- Pitný režim: A jak je to s čajem?
- Darjeelingy z první sklizně budete milovat
- 3 krát 3 důvody, proč čaj milují i sportovci
-
Anhui (2)
-
Assam (10)
-
Ceylon (1)
-
Darjeeling (15)
-
Darrang (1)
-
Dimbula (7)
-
EU (1)
-
Fujian (4)
-
Guangxi (1)
-
Guizhou (1)
-
Guria (4)
-
Hubei (1)
-
Ilam (2)
-
Indie / Assam (1)
-
Kagoshima (1)
-
Kurseong (1)
-
Milima (1)
-
Mount Kenya (1)
-
Mount Namuli (1)
-
Nilgiri (2)
-
Nuwara Eliya (2)
-
Ruhuna (17)
-
Rukeri (1)
-
Sidamanik (1)
-
Sikkim (1)
-
Tinsukia (1)
-
Uva (1)
-
Valle de Cauca (1)
-
Vých. Bengál - Baghmari (1)
-
Yunnan (12)
-
Zhejiang (1)
-
provincie Kandy (4)
-
Aromatická (6)
-
Bergamot (6)
-
Bourbon (1)
-
Broskev (2)
-
Brusinka (1)
-
Cheesecake (1)
-
Chilli (1)
-
Citrusová (3)
-
Citrón (3)
-
Harmonická (2)
-
Hrozno (1)
-
Hruška (1)
-
Intenzivní (4)
-
Jablko (1)
-
Jahoda (2)
-
Jemná (11)
-
Jemně mléčná (1)
-
Jemně pikantní (1)
-
Kaktus (1)
-
Karamel (2)
-
Kouřová (2)
-
Koření (10)
-
Kořeněná (5)
-
Krém (2)
-
Květinová (6)
-
Květová (3)
-
Kyselkavá (1)
-
Lehce svíravá (1)
-
Lehká (1)
-
Lesní plody (1)
-
Mandarinka (1)
-
Mango (2)
-
Marcipán (1)
-
Medová (4)
-
Muskatel (1)
-
Muškátová (1)
-
Mírně pikantní (3)
-
Mírně sladová (1)
-
Nasládlá (20)
-
Ovoce (5)
-
Ovocná (13)
-
Ořechy (1)
-
Oříšková (1)
-
Pikantní (12)
-
Plná (2)
-
Pomeranč (1)
-
Pražená (1)
-
Pražené mandle (1)
-
Přírodní (5)
-
Rum (1)
-
Růže (1)
-
Silná (1)
-
Skořice (1)
-
Sladká (6)
-
Sladová (3)
-
Svěží (11)
-
Tropické ovoce (2)
-
Unikátní (1)
-
Uzená (1)
-
Vaječný likér (1)
-
Vanilka (2)
-
Višeň (1)
-
Výrazná (1)
-
Zemitá (1)
-
Zázvor (1)
-
Černé třešně (1)
-
Ananas (6)
-
Anýz (1)
-
Bergamot (6)
-
Borůvky (1)
-
Broskev (1)
-
Brusinky (2)
-
Chrpa polní (6)
-
Citronová kůra (4)
-
Citrónová tráva (3)
-
Ginkgo biloba (1)
-
Guarana (1)
-
Hruška (1)
-
Hřebíček (5)
-
Ibišek (1)
-
Jablka (1)
-
Jahody (3)
-
Jasmín (2)
-
Kardamom (1)
-
Kopřiva (1)
-
Květ slézu (2)
-
Mandarinka (1)
-
Mandle (1)
-
Mango (6)
-
Meruňky (1)
-
Ostružinikové listí (1)
-
Papája (4)
-
Pepř (1)
-
Pomeranč (1)
-
Pomerančová kůra (4)
-
Růžový pepř (3)
-
Skořice (4)
-
Vanilka (2)
-
Višeň (1)
-
Yerba Mate (2)
-
Zelený čaj (1)
-
Zázvor (6)
-
Černý rybíz (1)
-
Černý čaj (111)
-
Červená řepa (1)
-
Červený rybíz (4)
Masala Chai Tajemství Indie - černý čaj
GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - černý čaj
JIŽNÍ INDIE NILGIRI TGFOP- černý čaj
CEYLON FBOPF SILVER KANDY - černý čaj
CEYLON FBOPFEXSP NEW VITHANAKANDE - černý čaj
Darjeeling BPS First Flush BIO Singtom - černý čaj
CHINA YUNNAN FOP GOLDEN TIPPED - černý čaj
CHINA MILK BLACK GUNPOWDER - černý čaj
Masala Chilli Chai - černý čaj
LA CUMBRE VALLE DEL CAUCA BIO - černý čaj
CHINA YUNNAN GOLDEN BUD MAO FENG - černý čaj
TARRY LAPSANG SOUCHONG - černý čaj
JIŽNÍ INDIE NILGIRI FOP BIO - černý čaj
Gruzínský černý čaj Kolkhida
DARJEELING SECOND FLUSH FTGFOPI - černý čaj
LONG ZHU BLACK - černý čaj
JAPAN BLACK BENIFUKI BIO - černý čaj
CHINA BLACK SENCHA BIO - černý čaj
CEYLON OP 1 - černý čaj
JAHODOVÝ CHEESECAKE BIO - černý čaj
CHINA YUNNAN GOLDEN DRAGON - černý čaj
MANGO S VŮNÍ ORIENTU - černý čaj
NEPAL SHANGRI - LA SFTGFOP1 SF BIO - černý čaj
DARJEELING SFTGFOP1 FF RISHEEHAT BIO 2024 - černý čaj
Černý čaj
Černý čaj si vybavíme jako typického zástupce všech čajů. Je to nejspíš proto, že byl v Evropě dlouhou dobu jediným známým čajem. Všechny ostatní po cestě lodí ztrácely aroma i barvu. Černý čaj je díky fermentaci „zakonzervován“ a snáze přečká náročný transport.
Zvýšená poptávka po černém čaji vedla v zemích jeho původu samozřejmě k vyšší produkci. Historické prameny mluví o polovině 17. století, kdy světové plantáže začaly dodávat světu více fermentovaného čaje.
Nejslavnější černé čaje pocházejí z indického Darjeelingu nebo Assamu. Špičková je také produkce Srí Lanky, stranou rozhodně nestojí ani Čína a Japonsko. Podle barvy nálevu černému čaji říkají červený. A ačkoli tamní obyvatelé jejich chuti zrovna nehoví, patří obě asijské země k vývozcům černých čajů mimořádné jakosti. Na trhu je také řada černých čajů z Keni nebo Zimbabwe.
Nejdřív oxidace, pak sušení
Pro výrobu černého čaje je specifická oxidace polyfenolů, označovaná také jako fermentace. Aby mohl chemický proces proběhnout, musí být čajové lístky mechanicky poškozeny. Jen tak se z jejich buněk uvolní šťáva, která fermentaci katalyzuje. Proces trvá od několika málo minut až po dvě hodiny. Příliš dlouho fermentovaný čaj má nepříjemnou zemitou chuť. Fermentaci ukončí sušení při zhruba 80 °C.
Kofein – kamarád pro těžká rána, přítel dobrého trávení a pozitivní mysli
Stejně jako zelený čaj, byl také černý podrobován mnoha studiím o dopadu jeho konzumace na zdraví. Zásadním sdělením, které z nich vyplynulo, je, že černý čaj obsahuje na 400 různých látek. Najdeme mezi nimi především kofein, polyfenoly, flavanoly, flavonoidy, vitaminy C, řady B, A i K, enzymy, minerální látky a stopové prvky. Hlavní účinnou látkou je kofein, v případě čaje uváděný pod názvem tein. Čerstvé čajové lístky ho mohou obsahovat až 7 %, častěji to však bývá okolo 5 %. Tein se do nálevu uvolňuje nejvíc prvních 30 vteřin. A jeho účinky?
- Povzbuzuje nervový systém,
- odstraňuje únavu a nespavost,
- zlepšuje soustředění,
- stimuluje metabolismus, povzbuzuje plíce a srdce, přispívá k okysličení mozku.
Kvalitní černý čaj, například Assam Doomur Dullung nebo Bio Darjeeling dokáže výborně nastartovat den. Ne nadarmo servírují Angličané první šálek silného černého čaje rovnou k posteli. Pro ten účel se dokonale hodí klasický Earl Grey s typickým bergamotovým aroma nebo English Breakfast.
Jak ho připravit
Připravit černý čaj není nijak složité. V podmínkách běžné domácnosti stačí sítko nebo čajítko. Pro sofistikovanější přípravu jsou vhodné dvě skleněné konvice – jedna na spařování a louhování lístků, druhá na servírování.
První konvici prolijeme horkou vodou, aby se vyhřála a vyčistila. Nasypeme do ní 4-6 gramů (3-4 čajové lžičky) čaje na litr vody a zalijeme. Voda by měla dosahovat teploty 98-99 °C, což je těsně po ukončení varu. Černý čaj obvykle louhujeme od 3 do 6 minut (zlomkové čaje kratší dobu, celolistové delší).
K dochucení se hodí cukr, med, mléko (doporučuje se nalít čaj na mléko), citron. Inspiraci najdete v článku 13 tipů, čím si ochutit kvalitní sypaný čaj. Hodláme-li si užít všechny tóny černého čaje, pijeme ho bez přísad.